Jahody patria medzi najbľúbenejšie a najrozšírenejšie plody v našich zemepisných šírkach. Pre svoju nezameniteľnú chuť, vôňu aj vzhľad zastupujú dôležité miesto v kuchyni. Nemenej dôležité sú aj pre naše zdravie a krásu, pretože sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Ideálne sú do zmrzlinovo-ovocných pohárov, pudingov, rôznych drinkov, mliečnych koktejlov, koláčov, bublanín, letných zákuskov, do bieleho jogurtu, raňajkovej kaše, zeleninového a ovocného šalátu, smoothie, k výrobe zmrzliny a ovocnej drene, peny a omáčky.
Jahodové rizoto
Suroviny:
200 g ryža na rizoto, 1/2 ks menšia cibuľa, 10 ks čerstvé jahody, 100 ml biele víno, 450 ml zeleninový vývar, 3 PL strúhaný parmezán, 2 PL maslo, balzamikový ocot
Postup:
Cibuľu ošúpeme a pokrájame na drobno. Jahody umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky. V hrnci si necháme roztopiť 1 PL masla a následne na ňom opečieme cibuľu. Potom pridáme ryžu a premiešame. Prilejeme víno, premiešame a necháme odpariť. Vývar prilievame postupne a vždy ho necháme odpariť a vstrebať do ryže. Keď je ryža uvarená "al dente" pridáme jahody. Prilejeme aj trošku vývaru a pár minút povaríme. Následne odstavíme. Nakoniec pridáme 1 PL masla a strúhaný parmezán. Dobre premiešame. Prikryjeme a necháme chvíľku odležať. Pripravíme si dva hlboké taniere, do ktorých rozdelíme rizoto. Môžeme ozdobiť balzamikovým octom, strúhaným parmezánom a čerstvými jahodami.
Studená jahodová polievka
Suroviny:
600 g jahody, 40 ml pomarančová šťava, šťava z ½ citróna, 100 ml biely jogurt, 1 PL cukrový sirup, 1/2 ČL vanilkový extrakt
Postup:
Jahody umyjeme, odstopkujeme a dáme do mixéra. Pridáme ostatné suroviny (pomarančovú a citrónovú šťavu, biely jogurt, cukrový sirup a vanilkový extrakt). Rozmixujeme. Polievku rozdelíme do misiek, podľa fantázie ozdobíme a podávame.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies