Japonské mesto potichu odstraňuje bariéru, ktorá blokuje horu Fuji

NETKY.SK • 22 August 2024, 12:13 • 2 min
Japonské mesto potichu odstraňuje bariéru, ktorá blokuje horu Fuji

Malé mesto v Japonsku, ktoré si získalo medzinárodnú pozornosť pre svoje kontroverzné rozhodnutie zablokovať výhľad na horu Fuji, potichu zmenilo svoje rozhodnutie.

slovakia

left justify in out

Fujikawaguchiko, na úpätí hory Fudži, sa stalo populárnym vďaka špeciálnemu fotografovaniu, kde bolo možné horu vidieť siete obchodov so zmiešaným tovarom Lawson na hlavnej ulici mesta.

Keď sa fotografický spot stal populárnym na Instagrame a TikToku, mesto bolo preplnené turistami z celého sveta. Podľa niektorých obyvateľov mesta by návštevníci zanechávali odpadky a nedodržiavali pravidlá cestnej premávky, a to aj napriek prítomnosti značiek a ochranky.

V máji Fujikawaguchiko vztýčil veľkú čiernu sieť, ktorá účinne blokovala výhľad na horu Fuji. 15. augusta ju však mestskí úradníci v tichosti nechali zlikvidovať – možno definitívne.

Pôvodne bolo v pláne sieť dočasne zložiť z dôvodu silného vetra v oblasti. Teraz však predstavitelia Fujikawaguchiko tvrdia, že neexistuje žiadny časový plán na obnovenie bariéry. „Odkedy sme v máji nainštalovali obrazovku, v oblasti sa už dlho nezdržiavali žiadni ľudia. Cítime, že to bolo efektívne,“ povedal pre stanicu CNN člen mestskej rady.

Turisti sa fotia pred horou Fudži na obľúbenom mieste oproti obchodu so zmiešaným tovarom v meste Fujikawaguchiko v prefektúre Yamanashi.
Turisti sa fotia pred horou Fudži na obľúbenom mieste oproti obchodu so zmiešaným tovarom v meste Fujikawaguchiko v prefektúre Yamanashi.
Zdroj: AFP / Kazuhiro Nogi

Poslanec dodal, že v oblasti stále hliadkujú ochrankári a v prípade zmeny situácie je možné sieť dať späť. Pred inštaláciou siete bola oblasť Lawsonových fotografií taká zaneprázdnená, že obchod vydal formálne ospravedlnenie za to, že je príliš populárny.

Medzitým obyvateľ budovy vedľa Lawson's povedal CNN, že „došlo k sérii obťažujúcich nezákonných činností, ako je zanechávanie odpadkov, vniknutie do priestorov, fajčenie, jedenie na parkovisku alebo pod strechami súkromných domov a vniknutie do domu. Keď sme ich požiadali, aby presunuli autá, nebolo nezvyčajné, že na nás ľudia kričali nadávky alebo odhodili cigarety, keď boli ešte zapálené."

Fujikawaguchiko, v prefektúre Jamanashi východne od Tokia, má populáciu asi 10 000 ľudí a predstavuje začiatok jednej z najobľúbenejších turistických trás na horu Fudži.

Minulý rok predstavitelia CNN Travel povedali, že hordy turistov navštevujúcich horu zahadzujú odpadky, preťažujú toalety a chodia v nevhodnom vybavení, čo má za následok nehody alebo zranenia. V reakcii na obavy boli zavedené nové opatrenia na ochranu hory, vrátane denného obmedzenia počtu horolezcov a malého vstupného na pomoc s nákladmi na údržbu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: CNN
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies