O olivovom oleji sa pochvalne vyjadrujú mnohí odborníci na zdravú výživu, ale toto vám zrejme nikdy nepovedali.
Olivový olej je pre ľudský organizmus skutočne blahodarný a môže mať na neho mimoriadne pozitívny vplyv. Obsahuje veľa antioxidantov, má protizápalové účinky, regeneruje i hydratuje a okrem toho obsahuje množstvo prospešných minerálnych látok a vitamínov. Je však vhodný na každé použite v rámci gastronómie?
Zázračný zelený olej sa využíva najmä do studených jedál a šalátov, nenahraditeľný je však aj v kozmetike. A tak by to malo aj ostať. V oboch prípadoch ide o jeho vhodné používanie, čo sa však nedá povedať o tom, ak sa ním pokúšame nahradiť slnečnicový či repkový olej v prípade vyprážania alebo pečenia potravín.
Olivový olej má totiž veľmi nízky bod varu, z čoho vyplýva, že sa začína rýchlo prepaľovať. Ak by sme sa teda na ňom pokúsili opekať mäso či zeleninu, riskovali by sme nielen veľmi nepríjemnú pachuť, ale aj to, že sa nám do jedla dostanú nebezpečné látky. Navyše, potravina sa ani dostatočne neprepečie.
Okrem toho, tento druh oleja má špecifickú chuť, ktorá by v niektorých pokrmoch mohla prekážať. Odborníci preto radia používať ho radšej len v rámci studenej kuchyne.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies