MOL uzavrela dohody na pokračovanie prepravy ropy cez Družbu

NETKY.SK • 10 September 2024, 10:23 • 2 min
MOL uzavrela dohody na pokračovanie prepravy ropy cez Družbu

BUDAPEŠŤ - MOL dodala, že aktualizované dohody o preprave a nové dohody o prevzatí ropy sú plne v súlade so všetkými relevantnými sankciami a ustanoveniami vrátane opatrení prijatých Európskou úniou a Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

Maďarská ropná spoločnosť MOL v pondelok oznámila, že uzavrela dohody s dodávateľmi ropy a prevádzkovateľmi ropovodov na zabezpečenie pokračovania prepravy ropy ropovodom Družba cez Bielorusko a Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko. Tieto informácie boli zverejnené na webovej stránke Budapeštianskej burzy cenných papierov (BÉT).

"Na základe týchto dohôd prevezme skupina MOL vlastníctvo dotknutých objemov ropy na bielorusko-ukrajinskej hranici s účinnosťou od 9. septembra 2024," uviedla spoločnosť v oznámení.

MOL dodala, že aktualizované dohody o preprave a nové dohody o prevzatí ropy sú plne v súlade so všetkými relevantnými sankciami a ustanoveniami vrátane opatrení prijatých Európskou úniou a Ukrajinou.

Viceprezident MOL Group Gabriel Szabó povedal: "Nová úprava poskytuje udržateľné riešenie pre prepravu ropy ropovodom Družba. Považujem to za veľký úspech, pretože to spoločnosti MOL umožňuje pokračovať v používaní najefektívnejšej a najspoľahlivejšej technológie spracovania ropy v rafinériách v Maďarsku a na Slovensku a v konečnom dôsledku to prispieva k bezpečnosti dodávok v oboch krajinách."

Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás 22. augusta uviedol, že existuje veľká šanca, že MOL uzavrie príslušné dohody, ktoré zabezpečia, aby neboli blokované dodávky ropy do Maďarska cez Ukrajinu.

Gulyás dodal: "Technicky to bude znamenať, že preprava bude drahšia a MOL bude naďalej znášať riziko tranzitu od rusko-ukrajinskej hranice, ale existuje zákonné riešenie, ktorým sa dá preprava zabezpečiť. Dúfame, že z dlhodobého hľadiska bude zabezpečená dodávka ropy na tranzitne rizikovom ropovode."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: BÉT, Foto: hlavnespravy.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies