BVS upozorňuje: Kanalizácia nie je odpadkový kôš, odpad spôsobuje vážne problémy

NETKY.SK • 19 Október 2024, 14:00 • 2 min
BVS upozorňuje: Kanalizácia nie je odpadkový kôš, odpad spôsobuje vážne problémy

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) varuje obyvateľov pred nevhodným likvidovaním odpadu cez kanalizáciu. Predmety ako vlhčené utierky, stavebný odpad či hygienické vložky spôsobujú upchávanie potrubí a zvyšujú náklady na údržbu. BVS preto apeluje na zodpovedné správanie.

slovakia

left justify in out

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) upozorňuje, že verejná kanalizácia nemá slúžiť ako odpadkový kôš, pretože odpadky spôsobujú kanalizácii nemalé problémy. Z tohto dôvodu vyzýva obyvateľov k zodpovednému správaniu.

„Mnoho ľudí stále nevie, ako správne likvidovať domáci odpad. Niečo vyhodia do koša, iné vylejú do umývadla alebo spláchnu do toalety. Kanalizáciu však neupchávajú len veľké predmety,“ uviedol Matúš Stračiak, vedúci odboru marketingu a komunikácie BVS.

Za veľký problém označuje najmä predmety, ktoré sa omotávajú okolo čerpadla a znefunkčnia ho. Medzi také predmety patria vlhčené utierky, handry, ale aj stavebný odpad, uteráky, župany, hygienické vložky či jednorazové plienky.

Podľa vodární nie je výnimkou nájsť pri čistení kanalizácie aj zlaté zuby.
Odpad, ktorý tam nepatrí, vedie k problémom s upchatím kanalizačného potrubia a následne spôsobuje komplikácie v čistiarňach odpadových vôd. Nahromadený odpad znižuje prietok a môže viesť až k úplnému zablokovaniu infraštruktúry. Ak sa to stane na mieste, kde je oprava možná len rozkopávkovými prácami, môže dôjsť k obmedzeniu komfortu obyvateľov a dopravy. Časté havárie navyše znamenajú zvýšené náklady na čistenie a údržbu kanalizačného systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: BVS, Ilustračná foto: FunFacts
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies