Jemenská skupina Húsíov tvrdí, že vystrelili hypersonickú strelu na loď v Arabskom mori

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 17:28 • 2 min
Jemenská skupina Húsíov tvrdí, že vystrelili hypersonickú strelu na loď v Arabskom mori

SANÁ - Jemenská skupina Húsíov v stredu uviedla, že začiatkom tohto týždňa pri útoku na nákladnú loď v Arabskom mori použili doma vyvinutú hypersonickú strelu.

slovakia

left justify in out

Húsíovia zverejnili videovyhlásenie, ktoré má ukázať odpálenie rakety nazvanej „Hadim 2“, bez zverejnenia presného načasovania útoku. Video zobrazuje dlhú žltú raketu s rímskymi číslicami na plutvách, vypustenú z mobilnej platformy na neidentifikovanom mieste v púšti.

Vyhlásenie popisuje Hadim 2 ako hypersonickú balistickú strelu na tuhé palivo vyrábanú vojenskými zariadeniami Húsíov. Skupina uviedla, že to znamenalo prvé verejné odhalenie rakety, ktorá bola použitá na zameranie nákladnej lode MSC Sarach V spojenej s Izraelom. K zodpovednosti sa prihlásili Húsíovia za útok na plavidlo v utorok.

Spoločné námorné informačné centrum Červeného mora a Adenského zálivu v pondelok informovalo, že raketová loď MSC Sarah V plujúca pod libérijskou vlajkou bola v Arabskom mori zameraná, ale nezasiahla. Nebola hlásená žiadna príčina ani poškodenie lode.

Húsíovia od novembra eskalovali útoky na námorné trasy v Červenom mori a Adenskom zálive pomocou dronov a rakiet. Tieto kroky ospravedlňujú ako akty solidarity s Palestínčanmi v prebiehajúcom izraelsko-palestínskom konflikte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies