Jeseň a kliešte: Opatrnosť v prírode je na mieste

NETKY.SK • 26 September 2024, 12:21 • 2 min
Jeseň a kliešte: Opatrnosť v prírode je na mieste

BRATISLAVA - Aj keď leto skončilo, kliešte ostávajú aktívne až do príchodu prvých mrazov, najmä pri teplotách nad 5 °C. Úrad verejného zdravotníctva SR varuje, že jesenné prechádzky môžu byť rizikové. Dôležité je dodržiavať preventívne opatrenia, pretože kliešte sa môžu vyskytovať nielen v lesoch, ale aj na lúkach a v mestských parkoch.

slovakia

left justify in out

Aj keď sa leto skončilo, kliešte zostávajú aktívne až do prvých mrazov, najmä ak teplota neklesne pod 5°C. Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje, že jesenné prechádzky v prírode môžu byť rizikové, preto je dôležité dodržiavať preventívne opatrenia. Kliešte sa môžu vyskytovať nielen v lesoch, ale aj na lúkach či mestských parkoch.

Aktivita kliešťov závisí od teploty a vlhkosti. Pokiaľ podmienky zostanú priaznivé, kliešte budú aktívne až do prvého snehu. Preto je dôležité byť opatrný pri každom pohybe v prírode. Odporúča sa používať repelenty, vhodné oblečenie a po návrate sa dôkladne skontrolovať. Kliešte môžu prenášať vážne ochorenia ako kliešťová encefalitída a lymská borelióza, ktorých výskyt je na Slovensku stále vysoký.

Kliešťová encefalitída a lymská borelióza: Nebezpečné ochorenia s dlhodobými následkami

Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, ktoré môže spôsobiť zápal mozgových blán, pričom proti nej existuje účinné očkovanie. Lymská borelióza je spôsobená baktériou Borrelia a prejavuje sa typickou červenou vyrážkou, ktorá sa šíri od miesta uhryznutia. Aj keď sa borelióza dá liečiť antibiotikami, v prípade neliečenia môže viesť k závažným neurologickým problémom a poškodeniam kĺbov.

Preventívne opatrenia pri pohybe v prírode

Pri pobyte v prírode je dôležité nosiť dlhé rukávy a nohavice, svetlé oblečenie, aby boli kliešte lepšie viditeľné, a obuv s uzatvorenou špičkou. Používanie repelentov na báze DEET alebo permethrinu znižuje riziko napadnutia kliešťom.

Po návrate z prírody je potrebné prezrieť celé telo, vrátane vlasov, podkolenných jamiek a podpazuší, kde sa kliešte najčastejšie prisajú.

Výskyt kliešťov v roku 2024

Podľa údajov ÚVZ SR bolo v roku 2024 na Slovensku zaznamenaných 136 prípadov kliešťovej encefalitídy a 1 829 prípadov lymskej boreliózy. Vzhľadom na vysoký výskyt ochorení je vhodné zvážiť očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, najmä ak sa pravidelne pohybujete v oblastiach s vyšším výskytom kliešťov.

Ako správne odstrániť kliešťa

Pri odstránení kliešťa je dôležité použiť pinzetu, pričom sa ho treba uchopiť čo najbližšie k pokožke a opatrne vytiahnuť, aby sa neroztrhol. Miesto po uhryznutí je potrebné dôkladne vydezinfikovať. Po odstránení kliešťa sledujte miesto prisatia niekoľko týždňov a v prípade akýchkoľvek neobvyklých príznakov vyhľadajte lekársku pomoc.

Kliešte síce často považujeme za letný problém, no ich aktivita pokračuje aj počas jesene. Preto je dôležité byť opatrný, dodržiavať preventívne opatrenia a v prípade potreby vyhľadať očkovanie alebo lekársku pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ÚVR SR, Foto: bystricoviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies