Jimmy Carter oslávi 100 rokov: Prvý americký prezident, ktorý sa dožil storočnice, inšpiruje aj v hospicovej starostlivosti

NETKY.SK • 1 Október 2024, 15:15 • 2 min
Jimmy Carter oslávi 100 rokov: Prvý americký prezident, ktorý sa dožil storočnice, inšpiruje aj v hospicovej starostlivosti

ATLANTA - Jimmy Carter, bývalý americký prezident a laureát Nobelovej ceny za mier, oslávi v utorok svoje 100. narodeniny. Stane sa tak prvým americkým prezidentom, ktorý dosiahol tento významný míľnik.

slovakia

left justify in out

Demokrat z Georgie a 39. prezident prežil posledných 19 mesiacov v domácej hospicovej starostlivosti v Plains a naďalej sa vzpieral očakávaniam, rovnako ako sa mu to podarilo počas jeho pozoruhodného vzostupu z rodinnej firmy na pestovanie arašidov a skladovania až na svetovú scénu. V rokoch 1977 až 1981 zastával jedno prezidentské obdobie a potom viac ako štyri desaťročia viedol Carterovo centrum, ktoré spolu s manželkou Rosalynn založil v roku 1982 s cieľom "presadzovať mier, bojovať proti chorobám a budovať nádej".

"Nie každý sa dožije 100 rokov na tejto zemi, a keď sa to niekomu podarí a keď tento čas využije na to, aby urobil toľko dobrého pre toľko ľudí, stojí to za oslavu," povedal v rozhovore Jason Carter, vnuk bývalého prezidenta a predseda správnej rady Carterovho centra.

Carter, ktorý pôsobil v Bielom dome v rokoch 1977 až 1981, ktorý prvýkrát vstúpil do politiky v 60. rokoch minulého storočia ako senátor, je však "emocionálne angažovaný a stále zažíva zážitky, smeje sa a miluje", povedal v septembri jeho vnuk Jason.

Storočný dôchodca má stále politické ambície: "Snažím sa to urobiť len preto, aby som v novembrových voľbách mohol hlasovať za Kamalu Harrisovú," povedal podľa svojho vnuka tento humanitárny pracovník a nositeľ Nobelovej ceny.

Carter vydal knihu s názvom Faith: A Journey For All (Cesta pre všetkých) v roku 2018.
Carter vydal knihu s názvom Faith: A Journey For All (Cesta pre všetkých) v roku 2018.
Zdroj: Getty Images

Jimmyho Cartera sme naposledy videli na verejnosti takmer pred rokom, keď sa na dvoch pohrebných obradoch svojej manželky zúčastnil na ležadlovom vozíku. Viditeľne zoslabnutý a mlčanlivý sa k nemu v prvom rade Glenn Memorial United Methodist Church v Atlante pripojili štyri deti manželov, všetky žijúce bývalé prvé dámy, prezident Joe Biden s manželkou Jill a bývalý prezident Bill Clinton. O deň neskôr sa Carter pripojil k svojej širokej rodine a farníkom v baptistickom kostole Maranatha v Plains, kde bývalý prezident desaťročia vyučoval v nedeľnej škole.

Keď Carter vo februári 2023 prvýkrát nastúpil do hospicu v meste Plains v Georgii, niektorí príbuzní sa údajne domnievali, že mu zostáva len niekoľko dní života.

"Je to dar," povedal Josh Carter, ďalší z jeho vnukov, o posledných mesiacoch v nedávnom rozhovore pre New York Times. "Je to dar, o ktorom som nevedel, že ho dostaneme." Iní hovoria, že Carterov príbeh tiež zvýšil povedomie o výhodách hospicovej starostlivosti. "Všetci Jimmymu Carterovi fandíme," povedala Barbara Pearceová, výkonná riaditeľka hospicu v Connecticute, pre amerického partnera BBC CBS News.

"Urobil pre nás viac, ako by sme mohli urobiť sami pre seba, keď poukázal na to, že je to rozumné rozhodnutie," povedala Pearceová. "Dal každému povolenie, aby zvážil [hospicovú starostlivosť] ako rozumnú možnosť, ktorá neskracuje jeho život, ale zvyšuje jeho pohodlie a naplnenie."

Odhadovaný počet 35 000 ľudí sa zhromaždil na poludňajšom prejave prezidentského kandidáta Jimmyho Cartera v centre Filadelfie, 29. októbra 1976.
Odhadovaný počet 35 000 ľudí sa zhromaždil na poludňajšom prejave prezidentského kandidáta Jimmyho Cartera v centre Filadelfie, 29. októbra 1976.
Zdroj: AP Photo


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, BBC, Foto: Profimedia
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies