Kam sa v septembri vybrať za vínom?

NETKY.SK • 20 September 2024, 11:40 • 2 min
Kam sa v septembri vybrať za vínom?

September je jedným z najkrajších aj nadôležitejších období pre vinárov a ich vinice. Zvyčajne je to čas začiatku oberačiek, a keďže tento rok sme si zažili naozaj nadpriemerne teplé leto, bude asi platiť, že september bude tentoraz aj vrcholom zberu hrozna.

slovakia

left justify in out

Práve v týchto dňoch a týždňoch to v pivniciach, viniciach a vo dvoroch vinárov naozaj žije. Majitelia viníc a vinárstiev intenzívne prežívajú a sledujú, ako sa ich budúcim tekutým pokladom darí a chcú sa o svoje radosti podeliť aj s ostatnými. Mnohé vinárstva, dediny a mestá organizujú zaujímavé podujatia, spojené s vínnymi slávnosťami, koštovky, dni otvorených pivníc. 
Tu je náš prehľad niektorých osvedčených vinárskych akcií na najbližšie dni, ktoré by vás mohli zaujať.

V 400-ročných pivniciach

Malé rodinné vinárstvo Rariga z Modry organizuje 24. septembra v historických priestoroch kamennej 400-ročnej pivnice degustáciu ôsmich malokarpatských vín, kde sa dozviete veľa o samotnom víne (najmä tunajšom chýrnom Rízlingu) a budete si ho môcť vychutnať v sprievode lahodných syrov či paštét.

 

 

 

Popis
Popis
Zdroj: zavínom.sk

Romantika pod šírym nebom

Farna ViaJur v Svätom Jure aj tento rok tradične orgnaizuje atraktívny piknik priamo uprostred vinohradov. Túto možnosť máte už 22. septembra. Dobré vínka si môžete užiť vo dvojici či v rodinnom kruhu. V cene je piknikový košík s čerstvým pečivom, lekvármi, syrmi, paštétami, k dispozícii dostanete aj deky, podsedáky či spoločenské hry. 

Popis
Popis
Zdroj: viajur.sk

Ochutnajte Tokaj

V Malej Tŕni na východe Slovenska môžete 4. októbra zažiť výnimočný deň s unikátnymi tokajskými vínami. V rámci degustácie sa prejdete historickou pivnicou zo 14. storočia. Tento pivničný komplex 2,5 km dlhý je zároveň Národnou kultúrnou pamiatkou Slovenska. 

Budete mať možnosť ochutnať prierez celým portfóliom vinárstva, dokopy 9 vzoriek - akostné odrodové, samorodé aj putňové.

Popis
Popis
Zdroj: vinoteka.sk

V trnavskom podzemí 

Výnimočnú vínnu akciu môžete zažiť 26. októbra v Trnave. Deň vínnych pivníc vás zavedie do podzemia mesta, kde môžete objavovať jeho skrytú vinársku históriu. V stredovekých pivniciach, ktoré nie sú bežne prístupné verejnosti, bude možnosť ochutnať vzorky od viac ako 50 vinárov. Máte sa na čo tešiť! 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: zavínom.sk, Foto: zavínom.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies