Kapitán superjachty vyšetrovaný pre "zabitie a stroskotanie lode" po tragédii na Sicílii

NETKY.SK • 26 August 2024, 19:15 • 2 min
Kapitán superjachty vyšetrovaný pre "zabitie a stroskotanie lode" po tragédii na Sicílii

SICÍLIA - Podľa správ kapitána Bayesianskej superjachty, ktorá sa minulý týždeň potopila pri pobreží Sicílie, vyšetrujú pre zabitie a stroskotanie lode.

slovakia

left justify in out

Kapitán James Cutfield, 51-ročný občan Nového Zélandu, je vyšetrovaný pre stroskotanie lode, uviedli talianske noviny La Repubblica a Corriere della Sera. Vyšetrovanie v Taliansku neznamená vinu a neznamená, že nevyhnutne budú nasledovať formálne obvinenia.

Šéf prokuratúry na Termini Imerese Ambrogio Cartosio v sobotu povedal, že je pravdepodobné, že došlo k spáchaniu trestných činov viacnásobného zabitia a spôsobenia stroskotania lode z nedbanlivosti.

Magistráti v nedeľu vypočúvali pána Cutfielda viac ako dve hodiny, informoval denník La Repubblica.

Hannah a Mike Lynch zomreli pri katastrofe
Hannah a Mike Lynch zomreli pri katastrofe
Zdroj: PA Media

Noviny tvrdili, že prokurátori môžu vyšetrovať aj člena posádky, ktorý bol v službe, keď búrka zasiahla, a incident prežil.

Podľa námorného práva má kapitán plnú zodpovednosť za loď a posádku, ako aj za bezpečnosť všetkých na palube.

Pán Cutfield a jeho osem preživších členov posádky sa k vyšetrovaniu verejne nevyjadrili. Minulý týždeň pán Cutfield povedal talianskym médiám, že „nevidel“ prichádzajúcu búrku.

V sobotu námorný riaditeľ západnej Sicílie kontradmirál Raffaele Macauda povedal, že počasie v čase potopenia jachty bolo abnormálne a nič nenasvedčuje tomu, že by mohla nastať takáto extrémna situácia.

56 metrov dlhá superjachta viezla 22 ľudí, keď sa minulý pondelok prevrátila a potopila len niekoľko minút po tom, čo ju zasiahla búrka pred úsvitom. Nehodu prežilo 15 ľudí vrátane Lynchovej manželky Angely Bacaresovej.

Po potopení Bayesianskej jachty sa podarilo nájsť sedem tiel.
Po potopení Bayesianskej jachty sa podarilo nájsť sedem tiel.
Zdroj: PA Wire

Franco Romani, námorný architekt, ktorý bol súčasťou tímu, ktorý navrhol loď, povedal denníku La Stampa, že Bayesian bol „postavený tak, aby mohol ísť na more za každého počasia“.

Giovanni Costantino, zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti The Italian Sea Group, opísal Bayesian ako „jednu z najbezpečnejších lodí na svete“ a poprel návrhy, že by bola chyba v konštrukcii lode.

Pán Lynch, ktorý v roku 1996 založil softvérový gigant Autonomy, bol v júni zbavený obvinenia z rozsiahleho podvodu súvisiaceho s jeho predajom americkej spoločnosti Hewlett Packard za 8,64 miliardy libier. Výlet loďou bol oslavou jeho oslobodenia.

Keď sa Bayesian potopil, stratili sa aj predseda banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer, jeho manželka Judy Bloomer, právnik Clifford Chance Chris Morvillo a jeho manželka Neda Morvillo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Evening Standard, La Repubblica, Corriere della Sera, Foto: Sky News
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies