Karfiolové variácie

NETKY.SK • 3 November 2019, 10:27 • 2 min
Karfiolové variácie

BRATISLAVA - Karfiol je veľmi zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na množstvo spôsobov. Je len na vás čo si vyberiete, no sme si istí, že si výborne pochutíte.

slovakia

left justify in out

Karfiol je veľmi zdravá zelenina, ktorá je dostupná po celý rok.  V karfiole nájdete napríklad indol-3-karbinol a sulforafán, ktoré sa dávajú do súvislosti s prevenciou rakovinových ochorení, cukrovky či nadváhy.  Jedná sa o potravinu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu ľudského organizmu a dodáva do tela živiny, ktoré mnohým chýbajú. V karfiole sa nachádza vitamín B8, známy ako cholín. Je dôležitý pre správnu činnosť nervovej sústavy a svalov. Dáva sa do súvislosti aj so zlepšením kognitívnych funkcií, podporou pamäti a sústredenia.

 

Karfiolová nátierka

 

Potrebné suroviny: 300 g karfiolu, 1 cibuľa, 100 ml bieleho jogurtu, 1 ČL horčice, soľ, mleté čierne korenie, 50 g hrášku, 2 vajcia uvarené natvrdo

 

Príprava receptu: Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme ho, a nadrobno nakrájame do misky. Jogurt vymiešame s horčicou, osolíme a okoreníme pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vmiešame do karfiolu. Nátierku dáme na 15 minút do chladničky. Hotovú nátierku natrieme na pečivo, posypeme hráškom a obložíme vajíčkami nakrájanými na kolieska.

 

obrazok

 

Krémová polievka

 

Potrebné suroviny: 4 - 5 ružičiek karfiolu, 1 mrkva, 1 menšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 4 -5 menších zemiakov, olivový olej, šľahačková smotana, 1 kocka syrokrému, hovädzí bujón, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať

 

Príprava receptu: V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Karfiolové ružičky umyjeme, rozoberieme na menšie kúsky a pridáme k cibuli a mrkve. Zalejeme horúcou vodou, približne 3 -4 cm nad opraženú zeleninu. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a cesnak, bujón a soľ. Varíme, kým nie je zelenina mäkká. Potom polievku odstavíme a rozmixujeme ručným ponorným mixérom. Pridáme smotanu, syrokrém, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, prípadne dochutíme soľou a vegetou. Všetko spolu ešte raz prevaríme. Podávame s cesnakovými krutónkami.

 

obrazok

 

Karfiolový guláš

 

Potrebné suroviny: 500 g karfiol, 3 ks mrkva, 1 špagetová cuketa, 3 ks rajčiny, 1 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 1 PL solamyl, soľ, 1 ČL sójová omáčka, 1 dcl mlieko, 50 g syr, 1 vajce, hrsť petržlenová vňať
 

Príprava receptu: Na oleji speníme cibuľku a cesnak. Pridáme na ružičky natrhaný karfiol, cuketu a mrkvu. Prilejeme 1 KL sójovej omáčky a 1 Kl soli. Potom 3 nakrájané rajčiny a dusíme pod pokrievkou 15 minút. Medzitým si v mlieku rozrobíme vajíčko a primiešame nastrúhaný syr. Vylejeme do panvice, premiešame a na záver pridáme petržlenovú vňať. Podávame teplé.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Jana Hupková



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies