Katastrofálne záplavy postihli Čadcu a Myjavu: Mesto bojuje s vodou a škodami + FOTO +VIDEO

NETKY.SK • 15 September 2024, 10:55 • 4 min
Katastrofálne záplavy postihli Čadcu a Myjavu: Mesto bojuje s vodou a škodami  + FOTO +VIDEO

Intenzívne dažde spôsobené tlakovou nížou Anett zasiahli strednú Európu. Najhoršia situácia je v Čadci a Myjave. V Čadci bol vyhlásený tretí povodňový stupeň, voda zaplavila ulice a domy. V Myjave rieka Myjava a jej prítoky vyliate z koryta spôsobujú rozsiahle škody.

slovakia

left justify in out

Čadca pod vodou

V Čadci, kde v nedeľu nadránom vyhlásili tretí povodňový stupeň, zasahujú všetky dostupné zložky. Sprejazdňujú cesty a čerpajú vodu z pivníc rodinných domov. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že hladina rieky Kysuca dosiahla o 3:00 hod. 2,5 metra.

Aktuálna situácia bola radnicou zhodnotená ako veľmi vážna. Obyvateľov vyzvali, aby sa vyhýbali vychádzaniu, ak to nie je nevyhnutné, a aby sa nezdržiavali v blízkosti vodných tokov. Most smerujúci z Námestia slobody k obchodnej zóne bol uzatvorený z bezpečnostných dôvodov.

Od 4:30 hod. je rieka v časti Bukov vyliata na miestnu komunikáciu. V mestskej časti Horelica sú ohrozené oba mosty. Rieka sa čiastočne vyliala aj pri betonárni a v ďalších oblastiach identifikovaných povodňovou komisiou mesta, ako sú časti Milošová a záhrady rodinných domov.

Krízový štáb mesta aj okresu pravidelne zasadajú a monitorujú situáciu. Pre prípad evakuácie je pripravený objekt ubytovne v športovej hale.

V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy. Podľa meraní hydrometeorológov dosahuje aktuálny stav rieky Kysuca v Čadci 391 centimetrov, v Kysuckom Novom Meste 323 centimetrov a v Turzovke 310 centimetrov.

Problémy v Myjave

Na území Myjavy a v častiach Turej Lúky stúpa hladina rieky Myjava a jej prítokov, čo spôsobilo ich vyliatie z koryta. Mesto vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. Dochádza ku škodám na majetku, voda zaplavuje cesty a preteká cez premostenia. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí od nedele 7:00 hod.

Hovorca mesta Marek Hrin pre uviedol, že hasiči v noci odstraňovali popadané konáre a stromy, pričom vietor spôsobil aj viaceré výpadky elektrickej energie.
Pod vodou je časť Trnovce, kde sú zaplavené cesty, amfiteáter a voda sa priblížila k rodinným domom.

Vylial sa aj potok Smíchov, ktorý zaplavil cestu a pozemky rodinných domov v časti Turá Lúka. Začal sa plniť suchý polder pri myjavskej nemocnici.
Ďalej sa vyliala vodná nádrž v časti U Vankov a potok v časti Malejov je na hrane kapacity, čo môže komplikovať situáciu.

Na Ulici Žaboškreky v Myjave by mohol problém spôsobiť krytý profil potoka Cengelka. Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja znížila rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu na ceste v smere na Senicu.

Zaplavené domy

V obci Radošovce, okres Skalica, zaplavila dažďová voda a voda z vyliatych potokov doteraz najmenej 50 domov. Desiatky členov dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) obce intenzívne odčerpávajú vodu. Zasiahnuté sú najmä domy v spodnej časti obce.

Počet zaplavených domov bude pravdepodobne stúpať, keďže voda intenzívne steká po uliciach.
Rovnako voda steká aj zo susedného Koválovca, najmenšej obce na Záhorí, kde hasiči taktiež intenzívne odčerpávajú vodu zo zaplavených domov a pivníc.

V oblasti naďalej intenzívne prší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/ Foto: iMeteo, Mesto Čadca, HaZZ
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies