Katastrofické povodne v strednej Európe: Výstraha pred klimatickými zmenami + VIDEO

NETKY.SK • 22 September 2024, 10:00 • 2 min
Katastrofické povodne v strednej Európe: Výstraha pred klimatickými zmenami + VIDEO

Povodne, ktoré zasiahli strednú Európu, vyvolali vážnu diskusiu o dopade klimatických zmien na extrémne prejavy počasia. Vyše 20 obetí a stovky nezvestných upozorňujú na potrebu urýchlených adaptačných opatrení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ničivé povodne v strednej Európe spustili intenzívnu diskusiu o klimatických zmenách. Mnohé svetové meteorologické a klimatologické autority bijú na poplach a upozorňujú, že bez klimatických zmien by sa takto silné búrky, aké sme zažili minulý týždeň, pravdepodobne nevyskytli.

Stredná Európa čelila katastrofálnym záplavám, ktoré ničili mestá a obce, zabíjali ľudí a devastovali celú infraštruktúru. Povodne v Česku, Poľsku, Rumunsku a Rakúsku si vyžiadali viac ako 20 obetí, pričom mnohí ľudia sú stále nezvestní. Evakuácie postihli aj niektoré oblasti na Slovensku a v Maďarsku.

„Tieto záplavy sú zreteľným varovaním o narastajúcej hrozbe extrémnych prejavov počasia, ktoré priamo súvisia s klimatickými zmenami,“ uviedla generálna tajomníčka Európskej aliancie pre výskum klímy, Sissi Knispel de Acostová, v rozhovore pre New York Times.

Záver je jasný: Áno, klimatické zmeny priamo prispievajú k vzniku takýchto katastrofických povodní a podľa klimatológov sa tieto situácie budú v budúcnosti opakovať.

Rekordné množstvo zrážok

V našom regióne padlo rekordné množstvo zrážok, miestami až päťnásobok mesačného úhrnu za len štyri dni.

„Vzhľadom na meniacu sa klímu by sa takéto situácie mohli v budúcnosti stať pravdepodobnejšími,“ varoval klimatológ Richard Rood z Michiganskej univerzity.

Studený vzduch zo severu sa stretol s teplým vzduchom z juhu, ktorý obsahoval vodnú paru z mimoriadne teplého Stredozemného mora.

„Dnes je klíma natoľko teplá, že každá búrka či poveternostná udalosť nesie stopy klimatických zmien. Neexistuje extrémna udalosť, ktorá by s nimi nebola spojená,“ vysvetlil Rood.
Zvyšujúce sa teploty na súši aj na mori spôsobujú, že atmosféra udrží viac vlhkosti, čo znamená, že búrky ju môžu „efektívnejšie vypustiť“.

„Ak chceme predísť budúcim katastrofálnym následkom, Európa musí urýchliť adaptáciu na povodne,“ dodala Acostová.

Obrazok
Zdroj: SITA

Príprava na budúce povodne

Podľa New York Times musí táto adaptácia zahŕňať lepšie systémy riadenia dažďovej vody, efektívnejšie urbanistické plánovanie, dostupnejšie systémy včasného varovania a zvýšené investície do zelenej infraštruktúry, ako je nahradenie betónových plôch priepustnejšími materiálmi alebo výsadba stromov.

Súčasná infraštruktúra už nespĺňa požiadavky novej klímy.

„Naša infraštruktúra bola navrhnutá pre podnebie, ktoré už neexistuje,“ vyhlásila odborníčka na klimatické zmeny Diana Urge-Vorsatzová.

„Je známe, že klimatické zmeny spôsobujú čoraz intenzívnejšie a častejšie dažde, no ľudia tomu často neveria, kým to nezažijú. Vždy si myslíme, že sa to deje niekomu inému, nie nám,“ upozornila profesorka zo Stredoeurópskej univerzity.

Silné povodne v strednej Európe neostali bez povšimnutia ani v Británii. Tamojší minister zahraničných vecí David Lammy varoval pred dôsledkami globálneho otepľovania.
„Táto kríza nie je izolovanou záležitosťou, oddelenou od geopolitiky, konfliktov a neistoty. Jej hrozba nemusí pôsobiť tak naliehavo ako terorizmus či autoritárske režimy, ale je oveľa zásadnejšia, systematická, všadeprítomná a zrýchľuje sa,“ varoval Lammy podľa denníka Evening Standard.

Obrazok
Zdroj: CVTI SR


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: New York Times, Evening Standard, Foto: seznamzpravy
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies