Asi 150 pestovateľov kávy na rodinnej farme Edelmann, zastrčených v horskej vysočine Chiapas v južnom Mexiku, pracuje celé hodiny rukami. Tieň koruny stromov je jedinou bariérou medzi ich telom a letným slnkom.
Tomas Edelmann, štvrtá generácia pestovateľov kávy a viceprezident medzinárodného Coffee Farmer's Co-op, pre CNN povedal, že zatiaľ čo ich spôsob výroby kávy pestovaný v tieni je odolnejší voči suchu, obdobie sucha je podľa neho dlhšie ako normálne.
"Ak nemáte správne počasie, nebudete mať správnu produkciu a s nízkymi výnosmi sa vaše výrobné náklady samozrejme zvyšujú," povedal Eldemann.
Tieto vyššie výrobné náklady by mohli viesť k inflácii cien kávy. Milovníci kávy si budú musieť v budúcnosti priplatiť viac peňazí, pretože ceny stúpajú. Pražiarne a odborníci na kávu tiež signalizujú, že ceny by mohli zostať vyššie dlhšie, keďže faktory ako klimatické zmeny znižujú globálnu ponuku kávy.
Medzinárodná organizácia kávy (ICO), medzivládna organizácia založená v roku 1963 s podporou Organizácie Spojených národov, minulý mesiac oznámila, že ICO Composite Indicator Price, kľúčová referenčná cena pre globálny kávový priemysel, dosiahla 13-ročné maximum, v priemere 226,83 centov alebo približne 2,27 dolárov za libru.
"Káva je veľmi zložitá komodita. Čiastočne je to spôsobené tým, že máte viacero rámcov ponuky a dopytu, ktoré ovplyvňujú cenu," povedal Ryan Delany, zakladateľ a hlavný analytik Coffee Trading Academy.
Povedal, že na svete je jednoducho málo kávy.
"Káva je citlivejšia na zmeny teploty ako mnohé iné plodiny," povedal Michael Hoffmann, emeritný profesor na Cornell University's College of Agriculture and Life Sciences. A nedávne udalosti súvisiace s klímou produkcii nepomáhajú.
"Klimatické zmeny sa zhoršujú. Len si predstavte horšie počasie, stúpajúce teploty a priamy vplyv na ľudí pracujúcich na kávových plantážach," povedal. "Pravdepodobne pre (spotrebiteľov) bude káva len drahšia," dodal.
Zasvätenci z oblasti kávy často hovoria, že keď Brazília kýchne, zvyšok sveta prechladne. Je to odkaz na jej status číslo jedna v produkcii Arabiky, prémiovej odrody kávy, ktorá tvorí viac ako 60 % všetkej produkcie kávy.
Takže, keď nezvyčajne silný mráz zdecimoval jej úrodu v lete 2021, trh s kávou zasiahol okamžitý šok z ponuky, keďže americké "futures" na kávu, ktoré sledujú Arabicu, dosiahli maximum 260 centov za libru. Podľa Delanyho sa ceny kávy zvyčajne pohybujú medzi 100 až 140 centmi, ale posledné tri roky sa neustále držia nad týmto rozsahom.
Delany vysvetlil, že nie je nezvyčajné vidieť, ako kupujúci prechádzajú medzi Arabicou a Robustou, lacnejším typom zŕn používaných v instantnej káve. A keďže na trh s Robustou prichádza viac ľudí, ovplyvňuje to aj cenu.
"Všeobecne povedané, keď stúpa Arabica, stúpa aj Robusta," vysvetlil.
Napriek tomu Delany poznamenal, že je zriedkavé, aby dopyt po Robuste prekonal Arabicu, ale vďaka neustále zvýšeným cenám Arabiky sa to presne stalo. Ako už názov napovedá, Robusta je oveľa odolnejšia rastlina ako jej náprotivok, ale napriek svojej schopnosti vydržať dlhšie obdobia sucha, nedávne výnosy stále trpia suchom a teplotami vyššími ako normálne.
Najmä americké ministerstvo poľnohospodárstva v máji informovalo, že Vietnam, hlavný výrobca Robusty, trpel niekoľko rokov nepriaznivým počasím, ktoré zaznamenalo pokles exportu o 7 %. Vo svojej výročnej správe za rok 2023 uviedla, že očakávala, že takéto poveternostné podmienky budú častejšie kvôli klimatickým zmenám.
Neil Rosser, riaditeľ a komoditný konzultant špecializujúci sa na kávu v Bison Luxley Commodities, poznamenal, že zatiaľ čo Arabica je typicky dominantnou silou v káve, tento rok sú to rastúce náklady na Robustu, ktoré zvyšujú celkovú cenu kávy.
"V pozadí je bubnovanie, ktorým je zmena klímy, a to spôsobuje problémy," spresnil. "To ovplyvní stabilitu trhu a to ešte dlho nezmizne," uzavrel.
Predajcovia kávy už pociťujú tlak. Taliansky výrobca kávy Lavazza vo vyhlásení pre CNN uviedol, že tento rok zvýšil ceny z rôznych dôvodov.
"Kombinácia slabej úrody, klimatických zmien, vojny na Ukrajine, konfliktu v Červenom mori, zásahov špekulantov a silného dolára vytvorila pre kávový priemysel dokonalú búrku, ktorá od pandémie zaznamenala špirálový nárast cien," uviedla spoločnosť.
Prezident spoločnosti, Giuseppe Lavazza, uviedol v komentároch, o ktorých informovali Financial Times v júni, že očakáva, že cena kávy v supermarketoch v Spojenom kráľovstve vzrastie o ďalších 10 percent.
Majiteľ Nescafe Nestle medzitým pripísal pokles svojej ziskovej marže v roku 2023 zvýšeniu nákladov na Robustu. Spoločnosť v júni oznámila, že čelí náročnejšiemu cenovému prostrediu, pretože spotrebitelia, ktorí dbajú na rozpočet, sa po predchádzajúcom zvýšení cien stiahli.
Na druhej strane milovníci Starbucks pravdepodobne neuvidia vyššiu cenovku na svojich nápojoch, pretože spoločnosť nakupuje kávu s veľkým predstihom pomocou takzvaných zmlúv s pevnou cenou, kde súhlasí s nákupom kávy za určitú cenu.
Počas dlhého časového obdobia a využíva hedgingové stratégie na uzamknutie cien, čím chráni zákazníkov pred výkyvmi na trhu. "Ak dôjde k prudkému nárastu cien kávy, spoločnosti ako Starbucks môžu tento nárast na chvíľu odložiť, pretože majú po ruke toľko zmlúv s fixnými cenami a veľa kávy,“ povedala Sharon Zackfia, vedúca výskumu spotrebiteľského majetku.
Rosser hovorí, že ak náklady zostanú vysoké, platiť za drahší pohár kávy je nevyhnutné.
"Pražiari radi udržujú maloobchodnú cenu stabilnú. Neradi rozčuľujú svojich spotrebiteľov. Ale niekedy je to nemožné, ak cena príliš stúpne,“ povedal.
Napriek nárastu cien si môžu byť odborníci istí jednou vecou: Dopyt po káve tak skoro nezmizne.
"Tvrdil by som, že ku káve neexistujú žiadne alternatívy. Ak si dáte kávu každé ráno, tak si dáte kávu každé ráno," doplnil Delany. "Či sú ceny za túto kávu 3 doláre alebo 1 dolár, na základe tejto ceny nezmeníte počet káv, ktoré ráno pijete," uzavrel.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies