Kivi je ovocie bohaté na vitamíny a minerály, no môže predstavovať aj riziko pre niektorých ľudí. Zistite, prečo by sa tomuto chutnému ovociu mali vyhýbať ľudia s nízkou krvnou zrážanlivosťou a oxalátovými obličkovými kameňmi, a aké zdravotné výhody prináša ostatným.
Kivi je ovocie s veľmi nízkou energetickou hodnotou, ale bohaté na vitamíny a minerály. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ako sú vitamíny C, B, A, K a E.
Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava upozorňuje, že kivi obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, a vitamín K, ktorý podporuje zdravie kostí.
Minerály ako vápnik, horčík a fosfor, ktoré sa v kivi nachádzajú, sú dôležité pre zdravie kostí. Kivi tiež obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý relaxuje cievne steny a pomáha znižovať krvný tlak. Ovocie je bohaté na vlákninu, ktorá v čreve nasáva vodu a tým upravuje konzistenciu stolice.
Enzým aktinidín v kivi, hoci sa vyskytuje v malom množstve, má významnú úlohu, pretože pomáha rozkladať bielkoviny a tým podporuje tráviace procesy. Kivi obsahuje aj karotenoidy, ako sú luteín a zeaxantín, ktoré sú prospešné pre zrak a prevenciu degenerácie očnej makuly.
Kivi má tiež schopnosť redukovať tuky v krvi a môže zlepšovať kvalitu spánku. Konzumácia kivi so šupkou je možná, pretože šupka obsahuje vysoké množstvá vlákniny a vitamínov C a E.
Na druhej strane, kivi má aj svoje riziká. Obsahuje kalcium oxalátov, preto by sa mu mali vyhnúť ľudia trpiaci na oxalátové obličkové kamene.
Má schopnosť riediť krv, čo je nebezpečné pre ľudí s nízkou krvnou zrážanlivosťou, pre tých, ktorí užívajú lieky proti zrážaniu krvi, a pre ľudí pred operáciou.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava upozorňuje, že kivi patrí medzi časté alergény pre reakciu na enzým aktinidín.
Zároveň je dôležité si uvedomiť, že kivi je obohatené o množstvo vitamínov a minerálov, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zdravie.
Preto je vhodné zahrnúť ho do pestrej stravy, no s ohľadom na uvedené riziká a individuálne zdravotné podmienky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies