Kivi: Superpotravina s mnohými VÝHODAMI aj RIZIKAMI pre zdravie

NETKY.SK • 9 Marec 2025, 17:08 • 2 min
Kivi: Superpotravina s mnohými VÝHODAMI aj RIZIKAMI pre zdravie

Kivi je ovocie bohaté na vitamíny a minerály, no môže predstavovať aj riziko pre niektorých ľudí. Zistite, prečo by sa tomuto chutnému ovociu mali vyhýbať ľudia s nízkou krvnou zrážanlivosťou a oxalátovými obličkovými kameňmi, a aké zdravotné výhody prináša ostatným.

slovakia

left justify in out

Kivi je ovocie s veľmi nízkou energetickou hodnotou, ale bohaté na vitamíny a minerály. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ako sú vitamíny C, B, A, K a E.

Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava upozorňuje, že kivi obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, a vitamín K, ktorý podporuje zdravie kostí.

Minerály ako vápnik, horčík a fosfor, ktoré sa v kivi nachádzajú, sú dôležité pre zdravie kostí. Kivi tiež obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý relaxuje cievne steny a pomáha znižovať krvný tlak. Ovocie je bohaté na vlákninu, ktorá v čreve nasáva vodu a tým upravuje konzistenciu stolice.

Enzým aktinidín v kivi, hoci sa vyskytuje v malom množstve, má významnú úlohu, pretože pomáha rozkladať bielkoviny a tým podporuje tráviace procesy. Kivi obsahuje aj karotenoidy, ako sú luteín a zeaxantín, ktoré sú prospešné pre zrak a prevenciu degenerácie očnej makuly.

Kivi má tiež schopnosť redukovať tuky v krvi a môže zlepšovať kvalitu spánku. Konzumácia kivi so šupkou je možná, pretože šupka obsahuje vysoké množstvá vlákniny a vitamínov C a E.

Zdroj: freepik.com

Na druhej strane, kivi má aj svoje riziká. Obsahuje kalcium oxalátov, preto by sa mu mali vyhnúť ľudia trpiaci na oxalátové obličkové kamene.

Má schopnosť riediť krv, čo je nebezpečné pre ľudí s nízkou krvnou zrážanlivosťou, pre tých, ktorí užívajú lieky proti zrážaniu krvi, a pre ľudí pred operáciou.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava upozorňuje, že kivi patrí medzi časté alergény pre reakciu na enzým aktinidín.

Zároveň je dôležité si uvedomiť, že kivi je obohatené o množstvo vitamínov a minerálov, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zdravie.

Preto je vhodné zahrnúť ho do pestrej stravy, no s ohľadom na uvedené riziká a individuálne zdravotné podmienky.

Zdroj: freepik.com

Zdroj textu: RÚVZ Bratislava, Foto: freepik.com

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Viktória Gromová

Študentka Dubnického inštitútu, odbor učiteľstvo praktickej prípravy v ekonomických predmetoch. pre redakciu Netky píšem domácu politiku a domáce dianie. O politiku sa zaujimam od 17 rokov a aktívne sa jej venujem od 19. Rada čítam ekonomické knihy. Zaujimam sa aj o celosvetové dianie.

Netky
Jar príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2025 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies