Pestrá jeseň v Piešťanoch a Tatry bilancujú letnú sezónu +VIDEO

NETKY.SK • 18 September 2024, 18:04 • 3 min
Pestrá jeseň v Piešťanoch a Tatry bilancujú letnú sezónu +VIDEO

Slovenské regióny prinášajú počas jesene pestrú ponuku kultúrnych a prírodných zážitkov. V Piešťanoch sa uskutoční obľúbený Tradičný trh, kde návštevníci môžu podporiť lokálnych remeselníkov a ochutnať regionálne produkty. Medzitým sa Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici pripravuje na zimu po úspešnej letnej sezóne, počas ktorej prilákala tisíce návštevníkov.

slovakia

left justify in out

Slovenské mestá a prírodné oblasti majú počas jesene čo ponúknuť, či už ide o kultúrne podujatia alebo krásu tatranskej prírody. Piešťany a Tatranská Lomnica sú dva príklady miest, ktoré pre svojich obyvateľov a návštevníkov pripravili bohatý program a príjemné prostredie.

Piešťany, známe svojimi kúpeľmi a kultúrnymi podujatiami, sa v najbližších dňoch stanú centrom kvetinárskeho umenia. Mesto hostí 31. ročník prestížnej súťaže a výstavy Victoria Regia, ktorá je zároveň Majstrovstvami Slovenska vo floristike.

Tento rok sa podujatie nesie pod sloganom "Energia sa musí hýbať", čo odráža nielen dynamiku prírody, ale aj snahu o udržateľnosť a využitie lokálnych zdrojov.

 

Floristika v znamení udržateľnosti

Súťaž Victoria Regia je nielen o estetickom prevedení, ale aj o ekológii a udržateľnosti. Prezident Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov Tamás Vígh zdôrazňuje, že vo floristike sa čoraz viac kladie dôraz na používanie lokálnych a prírodných materiálov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

"Otvárame tému udržateľnosti a dôležitosti kvetinárskeho remesla," povedal Vígh. Tento prístup prispieva k ekologickému povedomiu nielen medzi odborníkmi, ale aj medzi mladými talentmi, ktorí sú súčasťou súťaže.

Jedno z najzaujímavejších zadaní pre súťažiacich vyžaduje, aby sa študenti vydali hľadať materiály do prírody – do okolitých lesov a lúk. Tento inovatívny prístup nielen že priblíži floristov k prírode, ale podporí aj kreatívne riešenia v súlade s miestnym ekosystémom.

Výstava botanických sôch v mestskom parku

Jednou z hlavných noviniek tohto ročníka je výstava LandArt. Táto veľkolepá výstava nahrádza tradičnú súťaž profesionálnych floristov a prinesie špeciálne vytvorené botanické sochy, ktoré budú vytvorené zo surovín pochádzajúcich z okolia. Štyri tímy floristov z krajín V4, teda Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska, vytvoria tieto jedinečné prírodné objekty v mestskom parku Piešťany.

Výstava LandArt bude jedinečná nielen svojou veľkosťou a krásou, ale aj tým, že tieto objekty zostanú v parku až do ich prirodzeného rozkladu. Tento prístup symbolizuje cyklus života a prirodzený rozklad materiálov, čím sa poukazuje na vzájomné prepojenie medzi umením a prírodou.

Súťažné kvetinové aranžmány

Samotná súťaž Victoria Regia sa uskutoční už v stredu a o víťazoch rozhodne odborná porota ešte v ten istý večer. Po vyhlásení výsledkov si návštevníci budú môcť pozrieť diela súťažiacich na výstave v zrekonštruovanej Elektrárni Piešťany. Táto výstava bude otvorená až do soboty 21. septembra, čím sa stane prístupnou pre širokú verejnosť.

Floristické diela sa nesú v duchu kreativity a technickej zručnosti, pričom každé jedno dielo odráža osobnosť a zručnosti svojho tvorcu. Pre študentov floristických škôl je súťaž príležitosťou, ako ukázať svoje nadanie a získať nové skúsenosti v rámci spolupráce s profesionálmi.

Ukončenie letnej kúpeľnej sezóny

Súťaž Victoria Regia je len jedným z vrcholov kultúrneho kalendára v Piešťanoch. Organizátori zároveň pozývajú návštevníkov mesta na slávnostné ukončenie letnej kúpeľnej sezóny. Táto udalosť bude spojená s bohatým sprievodným programom, ktorý priláka návštevníkov z rôznych častí Slovenska.

Piešťany tak opäť ukazujú, že sú miestom, kde sa spája kultúra, príroda a relaxácia. Podujatia ako Victoria Regia pripomínajú, že aj kvety a prírodné materiály môžu byť nositeľmi hlbokých myšlienok a umeleckých zážitkov, ktoré sa dotýkajú nielen estetiky, ale aj environmentálnej zodpovednosti.

Tatranská príroda v zimnom spánku, úspešná letná sezóna

V Tatranskej Lomnici sa uzatvorila ďalšia úspešná sezóna v Expozícii tatranskej prírody, ktorá každý rok láka tisíce návštevníkov. Letná sezóna v tomto roku začala 8. mája a privítala 13 000 návštevníkov, čo síce predstavuje mierny pokles oproti predchádzajúcemu roku, ale záujem o tatranské rastliny a dreviny ostáva veľký.

Záhrada ponúkla možnosť zakúpiť si sadenice tatranských rastlín, ktorých sa predalo 3 289 kusov, čo je jasným dôkazom toho, že milovníci prírody stále radi prinášajú kúsok Tatier domov.

Medzi najobľúbenejšie rastliny patrili plesnivec alpínsky, horec Clusiov a ďalšie tradičné tatranské druhy, ako astry alpínske a žltohlav najvyšší. Návštevníci si mohli odniesť aj sadenice tatranských drevín, pričom najväčší záujem bol o borovicu limbu, kosodrevinu a jedľu bielu.

Tento úspech ukazuje, že záhrada nielen vystavuje krásy slovenskej prírody, ale aj pomáha návštevníkom aktívne sa podieľať na ich zachovaní.

Prípravy na zimu a nové výzvy pre tatranskú prírodu

Záhrada síce uzavrela svoje brány pre návštevníkov, ale to neznamená koniec prác. Zamestnanci Expozície tatranskej prírody teraz pracujú na zazimovaní celej oblasti. Práca je náročná, pretože celá expozícia musí byť pripravená na drsné tatranské zimy, ktoré sú pre tamojšie rastliny veľkou výzvou. Na jar sa však opäť otvorí v plnej kráse, pripravená privítať novú vlnu návštevníkov.

Vedúca Expozície, Jana Černická, zdôrazňuje dôležitosť pozitívnej spätnej väzby od návštevníkov. Oceňujú predovšetkým pokoj, ticho a starostlivo udržiavané prostredie, ktoré ponúka ideálne miesto na oddych v tatranskej prírode. Toto uznanie je motiváciou pre celý tím, aby svoju prácu naďalej rozvíjali a ponúkali ešte lepšie zážitky v budúcnosti.

Spojenie kultúry a prírody – bohatstvo slovenských regiónov

Piešťany a Tatranská Lomnica sú jasným dôkazom toho, že slovenské regióny majú čo ponúknuť po celý rok.

Obe lokality sa postarajú o to, aby sa každý návštevník cítil vítaný a mal možnosť zažiť autentické slovenské zážitky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/ Mesto Piešťany, FB/Victoria Regia, FB/SAKF-SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA KVETINÁROV A FLORISTOV, FB/Tatranský národný park, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies