Kliešte ostávajú aktívne aj na jeseň: Hrozí encefalitída a borelióza

NETKY.SK • 29 September 2024, 10:20 • 2 min
Kliešte ostávajú aktívne aj na jeseň: Hrozí encefalitída a borelióza

Príchod jesene nás neuchráni od výskytu kliešťov, ktoré zostanú aktívne až do prvého snehu. Vlhké a teplé počasie na našom území vytvára ideálne podmienky pre kliešte, a preto Úrad verejného zdravotníctva varuje pred rizikami ochorení, ako sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza. Opatrnosť pri pobyte v prírode zostáva dôležitá.

slovakia

left justify in out

Ani príchod jesene nás neuchráni pred výskytom kliešťov. Počasie ostáva relatívne teplé a vlhké, čo naznačuje, že kliešte s nami zostanú až do prvého snehu.
Hoci klieštena jeseň aktívne, ich aktivita by mala byť nižšia ako v jarných mesiacoch. To však závisí predovšetkým od klimatických podmienok, keďže kliešťom vyhovujú vyššie teploty a vlhkosť.

Počas uplynulých týždňov panovalo na našom území práve takéto počasie. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto pripomenul, že ľudia by mali byť pri pobyte v prírode naďalej obozretní.

Obrazok
Zdroj: Freepik

Aktuálne teploty kliešťom vyhovujú

„Vlhko a vyššie teploty na jeseň kliešťom vyhovujú. Ľudia zvyčajne chodia do prírody, napríklad na huby, a kliešte môžu byť aktívne, pokiaľ teplota neklesne pod päť stupňov Celzia, až do prvého snehu,“ uviedol úrad.

Úrad preto vyzýva na opatrnosť aj počas jesenných dní. „Oblečte sa primerane (dlhé rukávy, dlhé nohavice zasunuté do ponožiek), použite vhodný repelent, a po návrate domov si dôkladne skontrolujte pokožku. Kliešťa je potrebné ihneď opatrne odstrániť,“ odporúča.

Pozor na encefalitídu a boreliózu

Kliešťová encefalitída je akútne vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Okrem infikovaných kliešťov sa môže prenášať aj niektorými potravinami, pričom rizikové sú najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka.
Dlhodobé následky tohto ochorenia môžu zahŕňať bolesti hlavy, únavu, poruchy pamäti, problémy s koncentráciou a ochrnutie, pričom v rizikových prípadoch môže skončiť úmrtím. Najúčinnejšou prevenciou proti tomuto ochoreniu je očkovanie.

Lymská borelióza sa vyznačuje viacfázovým priebehom. V prvej fáze, t.j. v priebehu niekoľkých dní až troch týždňov po prisatí infikovaného kliešťa, pacienti pociťujú únavu, bolesť hlavy a zvýšenú teplotu; u približne polovice infikovaných sa objaví typická červená škvrna.
V druhej fáze boreliózy (niekoľko týždňov až mesiacov po nakazení) môžu byť postihnuté kĺby, centrálny nervový systém a niekedy aj srdce.

Choroba môže dosiahnuť tretie štádium až po niekoľkých rokoch od nákazy.
Lymskú boreliózu je možné úspešne liečiť antibiotikami, a ak sa liečba začne včas, pacienti zostávajú bez následkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: ÚVZ, iMeteo, Ilustračná foto: freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies