Kolumbijská spoločnosť Petro žiada o prešetrenie nákupu špionážneho softvéru Pegasus od spoločnosti NSO

NETKY.SK • 5 September 2024, 10:46 • 2 min
Kolumbijská spoločnosť Petro žiada o prešetrenie nákupu špionážneho softvéru Pegasus od spoločnosti NSO

BOGOTA - Kolumbijský prezident Gustavo Petro žiada generálnu prokuratúru, aby vyšetrila nákup špionážneho softvéru Pegasus za 11 miliónov dolárov, ktorý sa podľa neho mohol použiť na špehovanie opozičných politikov počas predchádzajúcej vlády.

slovakia

left justify in out

V poslednom desaťročí sa opakovane zistilo, že sa na nabúranie do telefónov občianskej spoločnosti, politickej opozície a novinárov používa špionážna technológia vrátane programu Pegasus.

Najmä špionážny softvér Pegasus - vytvorený izraelskou firmou NSO - sa našiel v telefónoch rôznych ľudí na celom svete vrátane obhajcov ľudských práv.

"Ako môže 11 miliónov dolárov v hotovosti opustiť krajinu v lietadle alebo v dvoch lietadlách zo štátnych úradov... a odísť do Izraela, aby si kúpil softvér, ktorý špehuje mobilné telefóny, súkromnú komunikáciu, politiku, možno na celé mesiace?" Petro hovorí počas televízneho vysielania, pričom cituje dokumentáciu s podrobnými informáciami o nákupe od Útvaru informácií a analýz (UIAF).

Prezident sa pýta, či bol on alebo iní politici terčom útoku a na základe akého právneho dôvodu.

Petro žiada, aby riaditeľ ÚŠP a šéf polície odovzdali generálnej prokuratúre príslušné dokumenty a softvér, aby občania mohli byť spokojní, že štát dodržiava ich práva. "Musíme prísť veci na koreň," uvádza Petro.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Foto: Flash 90 / Yonatan Sindel
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies