Kontroverzná výstava Body Worlds: Pokuta 30-tisíc, kritika pokračuje

NETKY.SK • 4 September 2024, 13:26 • 2 min
Kontroverzná výstava Body Worlds: Pokuta 30-tisíc, kritika pokračuje

BRATISLAVA - Výstava plastinovaných ľudských tiel Body Worlds sa konala v Bratislave od októbra 2023 do januára 2024.

slovakia

left justify in out

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava uložil organizátorovi výstavy ľudských tiel Body Worlds v Bratislave pokutu vo výške 30 000 eur za porušenie zákona o pohrebníctve. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová.

"Odvolanie organizátora výstavy proti rozhodnutiu o uložení pokuty bolo zamietnuté odvolacím orgánom - Úradom verejného zdravotníctva SR. Rozhodnutie tunajšieho úradu bolo potvrdené, čím nadobudlo právoplatnosť," priblížila Nosálová.

Podľa jej slov organizátor doteraz pokutu neuhradil. "Z toho dôvodu bol organizátor výstavy vyzvaný na uhradenie predmetnej pokuty," dodala.

Výstava plastinovaných ľudských tiel Body Worlds sa konala v Bratislave od októbra 2023 do januára 2024. Viaceré organizácie a ju kritizovali, pretože podľa nich bola v rozpore s etickým a právnym poriadkom a požadovali riešenie situácie.

Výstavu považoval za nevhodnú aj komisár pre deti Jozef Mikloško. Organizátori v reakcii na kritiku uviedli, že výstava bola "plne dôstojná, etická, vzdelávacia, verejne prospešná a legálna."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: RÚVZ v Bratislave, Foto: FB/Gunther von Hagens' BODY WORLDS
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies