Kráľa Karola III. v Austrálii obvinili z genocídy: Miestna senátorka narušila jeho prejav s výkrikom o spravodlivosti

NETKY.SK • 21 Október 2024, 18:27 • 2 min
Kráľa Karola III. v Austrálii obvinili z genocídy: Miestna senátorka narušila jeho prejav s výkrikom o spravodlivosti

CANBERRA - Počas návštevy kráľa Karola III. v austrálskom parlamente ho miestna senátorka Lidia Thorpeová obvinila z genocídy a vyjadrila odmietavý postoj k jeho zvrchovanosti nad Austráliou. Thorpeová, ktorá počas svojho protestu žiadala vrátenie pôdy domorodému obyvateľstvu, narušila kráľov prejav, zatiaľ čo on ostal pokojný a hovoril s premiérom Anthony Albanesom. Táto udalosť sa odohrala v čase, keď Austrália zvažuje svoj vzťah s britskou monarchiou a čelí histórii kolonizácie.

slovakia

left justify in out

Kráľa Karola III. v pondelok v austrálskom parlamente obvinil jeden z miestnych senátorov z "genocídy", a to chvíľu po tom, ako predniesol prejav, v ktorom vzdal "úctu tradičným vlastníkom pôdy".

Karol, ktorý bol na svojej 16. oficiálnej návšteve Austrálie a prvej veľkej zahraničnej ceste od diagnostikovania rakoviny, dokončil svoj prejav, keď nezávislá senátorka a miestna aktivistka Lidia Thorpeová zakričala, že neakceptuje Karolovu zvrchovanosť nad Austráliou.

Kráľ, ktorý je prvým vládnucim britským monarchom na návšteve Austrálie za posledných 13 rokov, sa prihovoril zákonodarcom a ďalším hodnostárom vo Veľkej sále budovy parlamentu v Canberre, hlavnom meste Austrálie. Jeho päťdňová návšteva spolu s kráľovnou Camillou, ktorá je jeho prvou návštevou zámorskej ríše ako monarchu a prvou veľkou zahraničnou cestou od diagnostikovania rakoviny, prichádza v čase, keď krajina Spoločenstva národov diskutuje o prerušení väzieb s britskou monarchiou.

"Ty nie si náš kráľ. Nie si náš panovník. Spáchal si genocídu na našom ľude," kričala Lidia Thorpeová, nezávislá senátorka z juhovýchodného štátu Viktória, na Karola, ktorý podľa všetkého nereagoval, ale pokojne sa rozprával s premiérom Anthonym Albanesom.

"Vráťte nám našu pôdu. Vráťte nám, čo ste nám ukradli. Naše kosti, naše lebky, naše deti, našich ľudí! Zničili ste našu zem!" Thorpeová, ktorá mala na sebe tradičný odev, pokračovala v kričaní, keď ju príslušníci bezpečnostnej služby vyviedli von.

Austrálska senátorka Lidia Thorpeová (uprostred) narúša priebeh rokovania, keď sa britský kráľ Karol III. a kráľovná Camilla zúčastňujú na parlamentnej recepcii, ktorú organizuje austrálsky premiér Anthony Albanese s partnerkou Jodie Jaydonovou v parlamente v Canberre v Austrálii v pondelok 21. októbra 2024.
Austrálska senátorka Lidia Thorpeová (uprostred) narúša priebeh rokovania, keď sa britský kráľ Karol III. a kráľovná Camilla zúčastňujú na parlamentnej recepcii, ktorú organizuje austrálsky premiér Anthony Albanese s partnerkou Jodie Jaydonovou v parlamente v Canberre v Austrálii v pondelok 21. októbra 2024.
Zdroj: AP / Lukas Coch

Thorpeovej, ktorá narušila predchádzajúce podujatia protestujúce proti kolonizácii Austrálie, zabránili priblížiť sa ku kráľovi, ktorý sa na pódiu pokojne rozprával s premiérom Anthonym Albanesom, ale inak bol pokojný. Thorpeová bola potom vyvedená zo sály.

V prejave pred budovou parlamentu Thorpeová novinárom povedala: "Budeme pokračovať v odpore voči kolónii, kým neuzavrieme mierovú zmluvu, na základe ktorej budeme môcť spoločne oslavovať túto krajinu. Nepotrebujeme kráľa z inej krajiny, aby nám diktoval, čo tu máme robiť."

Bývalý premiér Tony Abbott z konzervatívnej Liberálnej strany, ktorý sa na podujatí zúčastnil, novinárom povedal, že ide o "nešťastný politický exhibicionizmus".

Zdroj z paláca uviedol, že kráľ a kráľovná sú vďační tisícom ľudí, ktorí prišli, a dodal, že "je im len ľúto, že nemali možnosť zastaviť sa a porozprávať sa s každým z nich. Srdečnosť a rozsah prijatia boli skutočne úžasné".

Austrália bola viac ako sto rokov pod britskou koloniálnou nadvládou. Podľa niektorých odhadov vykonali britskí kolonisti viac ako 400 masakrov na austrálskych domorodcoch alebo obyvateľoch ostrovov Torresovho prielivu, pričom zabili tisíce ľudí. Domorodé obyvateľstvo krajiny dodnes bojuje s rasizmom a diskrimináciou.

Austrália sa stala plne nezávislou krajinou v roku 1986, ale naďalej zostáva konštitučnou monarchiou, v ktorej je britský monarcha hlavou štátu, pričom táto úloha je do veľkej miery symbolická.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, NBC News, Foto: People.com / Shutterstock
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies