Krupina vysádza zeleň, na dvoch uliciach pribudnú desiatky stromov

NETKY.SK • 16 Január 2023, 18:00 • 2 min
Krupina vysádza zeleň, na dvoch uliciach pribudnú desiatky stromov

Krupina - V Krupine v týchto dňoch realizujú projekt výsadby zelene, na ktorý získalo mesto podporu od Slovenskej agentúry životného prostredia vo výške 14.368 eur.

slovakia

left justify in out

Projekt je súčasťou národného projektu podpory biodiverzity – Zelené obce Slovenska, do ktorého sa mesto zapojilo ešte v roku 2019. Ako informuje samospráva na svojej stránke, realizácia projektu sa oneskorila z dôvodov pandémie a iných vonkajších vplyvov. "Pre novú výsadbu pôvodných listnatých drevín sme vytypovali dve lokality. Na Špitzerovej ulici bola vysadená alejová a medzibloková zeleň v rozsahu 47 stromov, medzi ktorými dominuje javor poľný a hrab obyčajný," uvádza mesto. Jedná sa o lokalitu situovanú na kopci so zástavbou bytových domov s nedostatkom funkčnej zelene, ktorá by dokázala zmierniť častý nárazový vietor a efektívne zadržať zrážkové vody v pôde. "Na sídlisku Majerský rad sme sa zamerali na izolačnú zeleň od železničnej trate, ktorá by mala napomôcť znížiť prašnosť a hlučnosť územia. Tam bolo vysadených 39 nových stromov rôznych druhov – javor poľný, hrab obyčajný, lieska obyčajná, hloh jednosemenný, čerešňa vtáčia a dub," vymenovalo mesto. Pri výsadbe stromov nešlo len o estetickú funkciu, ale aj o klimatickú, pôdoochrannú, vodoochrannú a krajinotvornú funkciu ekosystémov. "Mestská zeleň sa navyše stáva útočiskom pre nespočetné množstvo rôznych druhov živočíchov, najmä vtákov, hmyzu a ďalších druhov cicavcov. Jej prínosom by malo byť aj ľahšie prekonávanie extrémne vysokých teplôt, prudkého ochladenia či prívalových dažďov," pripomína samospráva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies