BRATISLAVA - Pomerne jednoduché a rýchle jedlo, ktoré poznáte hlavne z čínskych reštaurácií.
Suroviny:
900 g kuracie stehno (vykostené, bez kože), 3 hrnčeky, hladká múka, 1 hrnček kukuričný škrob, 1 ČL biele korenie (mleté), 1 PL soľ, 1 ks vajce, 1.5 hrnčeka voda, 2 PL olej
Sladko-kyslá pomarančová omáčka:
1 ČL rastlinný olej, 1/4 ČL čili vločky, 1 ČL zázvor (postrúhaný na jemno), 1 PL cesnak (postrúhaný na jemno), 1/4 hrnčeka kryštálový cukor, 1/4 hrnčeka hnedý cukor, 1/4 hrnčeka pomarančová šťava / džús, 1/4 hrnčeka ocot (ideálne ryžový), 2 PL sójová omáčka, 2 PL kukuričný škrob, 1 ČL sezamový olej
Postup:
Kuracie kúsky v cestíčku: Vo väčšej mise zmiešame hladkú múku, kukuričný škrob, mleté biele korenie a soľ. Následne pridáme vajce a vodu - dobre premiešame. Nakoniec za stáleho miešania pridáme olej. Kuracie mäso si nakrájame na menšie kusy a dáme do pripraveného cestíčka. Dobre premiešame, aby sa každý kúsok mäsa obalil v cestíčku. Necháme odležať v chladničke - cca 30 minút. Do hlbšej panvice alebo hrnca si dáme väčšie množstvo oleja, ktorý necháme rozhorúčiť. Následne v ňom vyprážame kuracie kúsky v cestíčku. Vypražené kuracie kúsky pokladáme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
Sladko-kyslá pomarančová omáčka: Na panvicu si dáme olej, čili vločky, zázvor, cesnak, kryštálový a hnedý cukor - premiešame a varíme na miernom ohni. Ďalej pridávame tieto suroviny - ocot, sójovú omáčku, kukuričný škrob rozmiešaný v troške vody (pridávame po častiach podľa potreby), pričom po pridaní každej zmes dobre premiešame. Potom do vzniknutej omáčky pridáme vypražené kuracie kúsky a dobre premiešame, aby sa nám každý kúsok obalil omáčkou. Nakoniec primiešame sezamový olej, premiešame a odstavíme. Podávame napríklad s ryžou alebo ryžovými rezancami, prípadne obohatené o jarnú cibuľku.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies