Kvalitu zdravotnej starostlivosti ohrozuje absencia pravidiel

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 13:42 • 2 min
Kvalitu zdravotnej starostlivosti ohrozuje absencia pravidiel

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za jediné riešenie považuje rozsiahlu reformu.

slovakia

left justify in out

Kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti a ekonomickú udržateľnosť zdravotníctva ohrozuje absencia pravidiel, v niektorých prípadoch ich zastaranosť a nekonzistencia. Skonštatoval to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za vlaňajšok, ktorú vláda v stredu vzala na vedomie.

Jadro problému vidí úrad v zlom systémovom nastavení. Volá po rozsiahlej reforme zdravotníctva.

"Systému chýba transparentnosť, efektívnosť a spravodlivosť, z dôvodu zlej kvality dát je takmer nemožné ho účelne vyhodnocovať a riadiť. Nie je zadefinovaná jasná stratégia riešenia najväčších problémov. Zlepšenia prichádzajú formou čiastkových, nesystémových riešení, ktoré plátajú menšie diery v systéme a často sa míňajú účinku," poznamenal ÚDZS.

Za jediné riešenie považuje rozsiahlu reformu. Je podľa neho potrebné riešiť financovanie zdravotníctva, systém riadenia zdravotných poisťovní a nastaviť férové oceňovanie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Volá tiež po vytvorení priestoru na individuálne zdravotné poistenie a zadefinovaní štandardu. Apeluje aj na plné spustenie optimalizácie siete nemocníc, zjednotenie regulačných rámcov či zavedenie holdingového riadenia štátnych nemocníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies