Legendárny Rafael Nadal končí! Posledný tanec v španielskej Málage + VIDEO

NETKY.SK • 11 Október 2024, 09:41 • 2 min
Legendárny Rafael Nadal končí! Posledný tanec v španielskej Málage + VIDEO

V čase, keď sa Rafa Nadal pripravuje na odchod do ústrania po svojej hviezdnej kariére, jeho kolegovia, profesionáli starších i novších generácií, sa zhodujú v jednom, Španiel zostáva inšpiratívnym vzorom, ktorý počas posledných 23 rokov formoval svetový tenis.

slovakia

left justify in out

Rafael Nadal, 22-násobný grandslamový šampión, ukončí svoju tenisovú kariéru na konci tejto sezóny. Tridsaťosemročný Nadal bude reprezentovať Španielsko vo svojom poslednom vystúpení na finále Davisovho pohára, ktoré sa uskutoční budúci mesiac v Malage. 

Nadal vyhral Davisov pohár štyrikrát a na domácej pôde sa lúči so svojím chránencom Carlosom Alcarazom, povestným princom a úradujúcim šampiónom French Open, ktorý je pripravený zdediť korunu po „antukovom kráľovi“. Alcaraz ako dieťa sledoval Nadala a bol vďačný za „obrovský dar,“ že si mohol zahrať po jeho boku na parížskej olympiáde, ktorá sa konala začiatkom tohto roka na Roland Garros.

V posledných dvoch sezónach Nadal takmer nehral pre zdravotné problémy a už minulý rok naznačil, že by mohol ukončiť kariéru na konci roku 2024. Vo videoposolstve zverejnenom vo štvrtok Nadal oznámil: „Som tu, aby som vám povedal, že končím s profesionálnym tenisom. Pravdou je, že posledné roky boli ťažké, najmä tie posledné dva. Nemyslím si, že som bol schopný hrať bez obmedzení.“

Nadal odchádza do tenisového dôchodku ako druhý najúspešnejší hráč mužskej dvojhry v histórii, hneď za svojím dlhoročným rivalom Novakom Djokovičom. Nadal, prezývaný „antukový kráľ“, získal rekordných 14 titulov vo dvojhre na French Open a vyhral 112 zo 116 zápasov na Roland Garros. Žiadny iný hráč nezískal toľko grandslamových titulov na jednom turnaji. Nadal je tiež štvornásobným víťazom US Open a dvojnásobným víťazom Australian Open i Wimbledonu. Okrem toho má olympijské zlato vo dvojhre aj štvorhre a pomohol Španielsku získať štyri tituly vo finále Davisovho pohára, naposledy v roku 2019.

Spolu s Novakom Djokovičom a Rogerom Federerom tvoril Nadal "veľkú trojku," ktorá dominovala mužskému tenisu od začiatku 21. storočia a získala si zástupy fanúšikov po celom svete.

Snáď žiadny hráč nevidel to najlepšie z Nadala viac ako švajčiarsky velikán Roger Federer, keďže títo dvaja vytvorili epickú rivalitu na všetkých povrchoch, ktorá pozdvihla tento šport na stratosférickú úroveň. Hoci na Tour boli večnými rivalmi, mimo kurtu boli blízkymi priateľmi a Nadal sa s Federerom spojil v poslednom zápase svojej kariéry pred dvoma rokmi na Laver Cupe. Aká kariéra, Rafa! Vždy som dúfal, že tento deň nikdy nepríde,“ povedal Federer. Ďakujem ti za nezabudnuteľné spomienky a všetky tvoje neuveriteľné úspechy v hre, ktorú milujeme. Bola to pre mňa absolútna česť!“

Svetová tenisová jednotka Jannik Sinner povedal, že Nadalovo oznámenie bolo horkou pilulkou, ktorú musel prehltnúť, a že mal „veľké šťastie“, že ho spoznal na Tour, a dodal, že mladšia generácia sa od Nadala učí jeho hodnotám a etikete na kurte.

obrazok
Dôkaz že aj z najväčších rivalom sa môžu stať veľký priatelia.
Zdroj: Getty Images
obrazok
Tenisove legendy. Zĺava doprava: Andy Murray, Rafael Nadal, Roger Federer a Novak Djokovic.
Zdroj: Getty Images

Čestný zoznam grandslamových titulov Rafaela Nadala v dvojhre

Australian Open: 2 (2009, 2022)

French Open: 14 (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020, 2022)

Wimbledon: 2 (2008, 2010)

US Open: 4 (2010, 2013, 2017, 2019)

2 olympijské zlaté medaily

Dvojhra: 2008; štvorhra: 2016

4 víťazstvá vo finále Davisovho pohára  2004, 2009, 2011, 2019

92 titulov na ATP Tour

209 týždňov ako svetová jednotka

912 po sebe nasledujúcich týždňov v prvej desiatke



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: BBC, Reuters, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies