Legislatívne zmeny pre lepšiu budúcnosť: Emisné kvóty a sociálna starostlivosť na stole vlády

NETKY.SK • 4 September 2024, 10:17 • 2 min
Legislatívne zmeny pre lepšiu budúcnosť: Emisné kvóty a sociálna starostlivosť na stole vlády

BRATISLAVA - Ministri by mali schváliť úpravu legislatívy a zároveň odsúhlasiť, aby novela prešla parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku by sa mal zaviesť nový systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (EU ETS), ktorý by po prvýkrát mohol zahrnúť aj emisie z námornej dopravy. Cieľom tejto zmeny je prispôsobiť systém tak, aby prispel k zníženiu emisií do roku 2030.

Tieto zmeny vyplývajú z návrhu noviel zákonov o obchodovaní s emisnými kvótami a o Environmentálnom fonde, ktoré bude v stredu prerokúvať vláda.

Kabinet sa k tejto téme vráti po tom, čo bolo minulý týždeň rokovanie o tomto bode prerušené. Ministri by mali schváliť úpravu legislatívy a zároveň odsúhlasiť, aby novela prešla parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní.

Na 47. schôdzi vlády sa bude rokovať aj o plnení opatrení z Národného programu rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím a o jeho aktualizácii. Zlepšiť by sa mala dostupnosť dopravných prostriedkov pre osoby so zdravotným postihnutím, zjednodušiť vstup na umelecké a kultúrne podujatia a zvýšiť kvalita zdravotnej starostlivosti.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predloží informáciu o minuloročnom plnení opatrení zo Stratégie dlhodobej starostlivosti. Ministerstvo dopravy predloží správu a návrhy na čerpanie nadnárodných fondov, ktoré by mohli podporiť dobudovanie infraštruktúry a logistických kapacít v prihraničnej oblasti s Ukrajinou.

Ministerstvo financií SR predloží Koncepciu cenovej politiky na obdobie 2024 - 2027, ktorá sa zameria na reštrukturalizáciu a posilnenie cenových orgánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Zuzana Dolinková
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies