Libanon, Palestína, Izrael: Je Blízky východ odsúdený na veľké zemetrasenie?

NETKY.SK • 13 September 2024, 17:28 • 2 min
Libanon, Palestína, Izrael: Je Blízky východ odsúdený na veľké zemetrasenie?

Obavy obyvateľov Levanty, že sa im jedného dňa zrúti zem pod nohami, sú opodstatnené a podľa odborníkov je tento región úplne nepripravený.

slovakia

left justify in out

Od Bejrútu až po Ammán, ktorý prechádza okolo Ramalláhu alebo Tel Avivu, sa pri každom novom zemetrasení znovu objavuje kolektívny strach. Prírodné zákony ignorujú geopolitické otázky, hranice a konflikty: na Blízkom východe žijú milióny ľudí pozdĺž zlomu pri Mŕtvom mori, ktorý je hlavnou zónou seizmického ohrozenia.

Tento zlom sa nachádza vo východnej časti Stredozemnej panvy na rozhraní africkej a arabskej dosky a pretína región od juhu na sever v dĺžke viac ako 1 200 km, od Akabského zálivu po Turecko, cez Palestínu, Izrael, Jordánsko, Libanon a Sýriu.

A ak v posledných desaťročiach otriaslo regiónom niekoľko zemetrasení nízkej intenzity, vrátane posledného v júli minulého roka, nárazová vlna zemetrasenia, ktoré 6. februára 2023 uvrhlo Turecko a Sýriu do smútku, prebudila starých démonov, pochovaných v kolektívnom nevedomí, avšak nie zabudnutých.

Odvtedy sa stále dookola vynárajú strašidelné otázky: Je Blízky východ odsúdený na to, aby jedného dňa zažil obrovskú katastrofu? Je región pripravený? Hoci seizmické hrozby nie sú v regióne každodennou prioritou, nahromadenie pripomienok v posledných rokoch zanechalo svoje stopy.

Šmuel Marco, profesor geofyziky na univerzite v Tel Avive, sa domnieva, že veľká katastrofa je nevyhnutná. "Minulosť je kľúčom k prítomnosti a budúcnosti. Ukazuje nám vysokú frekvenciu zemetrasení v regióne a ich ničivý charakter," povedal pre Middle East Eye. 

Pohyb tektonických dosiek - najmä Arabskej dosky, ktorá sa pomaly, ale isto približuje k Anatolskej doske na severe - je neodvratný.

Vo viacerých mestách Libanonu sa 6. februára 2023 objavili scény paniky, keďže krajina zažila silné otrasy po zemetrasení v susednom Turecku a Sýrii. Tisíce Libanončanov boli presvedčení, že sa odohráva tragédia, a vybehli pred svoje domy. Ich obavy vyvoláva fakt, že už nie je otázkou, či v regióne dôjde k veľkému zemetraseniu, ale kedy. A tento strach zdieľajú aj mnohí odborníci.

 

Na Blízkom východe žijú milióny ľudí pozdĺž zlomu pri Mŕtvom mori, ktorý je hlavnou zónou seizmického ohrozenia.
Na Blízkom východe žijú milióny ľudí pozdĺž zlomu pri Mŕtvom mori, ktorý je hlavnou zónou seizmického ohrozenia.
Zdroj: Middle East Eye

Ktorých oblastí by sa to týkalo?

Hoci sa zdá, že v prípade silného zemetrasenia by bolo Jordánsko najmenej postihnutou krajinou, inde, najmä v Libanone, panujú veľké obavy.

"Zrýchlenie, čo je hodnota seizmického výpočtu, je v celom Libanone rovnaké, pretože krajina je veľmi malá. To naznačuje, do akej miery by bolo zasiahnuté celé územie," povedal pre MEE Yehya Temsah, profesor stavebného inžinierstva špecializujúci sa na štúdium konštrukcií pri pôsobení zemetrasení na Bejrútskej arabskej univerzite.

"Nemali by sme tiež zabúdať, že okrem zlomu Yammouneh [názov zlomu pri Mŕtvom mori v Libanone] existuje niekoľko ďalších viac či menej dôležitých sekundárnych zlomov, ktoré sa môžu kedykoľvek pohnúť," pokračoval.

Ďalej na juh profesor Marco identifikoval niekoľko slabých miest: medzi Mŕtvym morom (leží medzi Izraelom, Jordánskom a Palestínou) a Tiberiadským jazerom (v Izraeli), ako aj v blízkosti Akabského zálivu (ústí do Červeného mora medzi Izraelom a Jordánskom).

Odborníci sa zhodujú v tom, že ide o indikáciu, ale neexistujú pre ňu žiadne vedecké dôkazy. "Po zemetrasení v Turecku možno dôjde k zmene konfigurácie regionálneho prostredia, ale na to je ešte príliš skoro," povedal Marco.

"Domy postavené na skale sú menej postihnuté ako domy postavené na zemi. Ramalláh aj Jeruzalem sú postavené na horách, vďaka čomu by mali byť relatívne bezpečné," vysvetlil.

Máme v prípade zemetrasenia severne alebo južne od Mŕtveho mora očakávať, že mestá ako Jeruzalem alebo Ramalláh budú skôr či neskôr vymazané z mapy?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Middle East Eye, Foto: AFP / Bulent Kilic
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies