Lloyd Austin nariadil nasadenie ponorky s nukleárnym pohonom na Blízkom východe

NETKY.SK • 12 August 2024, 13:09 • 2 min
Lloyd Austin nariadil nasadenie ponorky s nukleárnym pohonom na Blízkom východe

WASHINGTON - Americký minister obrany Lloyd Austin nariadil nasadenie ponorky s nukleárnym pohonom na Blízkom východe. Tento krok súvisí s eskaláciou napätia v regióne. V noci na pondelok to uviedol Pentagón.

slovakia

left justify in out

Austin o tom informoval po telefonáte so svojím izraelským kolegom Joavom Galantom. V rozhovore zopakoval záväzok USA podniknúť všetky kroky na obranu Izraela.

Do problémovej oblasti podľa vyhlásenia Pentagónu putuje nukleárna ponorka USS Georgia, ktorá disponuje aj riadeným strelami. Reuters poukazuje na to, že ide o vzácne vyhlásenie, keďže americké ministerstvo obrany zvyčajne nasadenie ponoriek verejne nekomunikuje.

Pentagón taktiež vo vyhlásení uviedol, že Austin nariadil údernej skupine, na čele s lietadlovou loďou USS Abraham Lincoln, aby urýchlila svoje nasadenie v regióne. Vo vyhlásení sa neuvádza kedy plavidlá na Blízky východ dorazia.

Nasadenie USS Abraham Lincoln, ktorá nahradí flotilu vedenú USS Theodore Roosevelt Austin, oznámil Austin ešte 3. augusta.

Napätie na Blízkom východe spôsobené vojnou v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas sa vystupňovalo v uplynulých dvoch týždňoch. Spôsobilo ho zabitie vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra pri útoku Izraela v Bejrúte a atentát na vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne.

Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky sľubujú odvetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Reuters, Foto: euractiv.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies