MAAE: Chladiaca veža elektrárne v Záporoží si po požiari vyžaduje demoláciu

NETKY.SK • 5 September 2024, 19:10 • 2 min
MAAE: Chladiaca veža elektrárne v Záporoží si po požiari vyžaduje demoláciu

KYJEV - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že chladiaca veža poškodená požiarom v Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni si pravdepodobne vyžiada demoláciu.

slovakia

left justify in out

"Táto veľká stavba nie je v budúcnosti použiteľná, takže bude pravdepodobne niekedy v budúcnosti zbúraná," povedal riaditeľ MAAE Rafael Grossi počas stredajšej návštevy jadrovej elektrárne.

Chladiaca veža v najväčšej európskej jadrovej elektrárni bola poškodená počas augustového požiaru. Ukrajina obvinila zo spôsobenia požiaru ruských okupantov, zatiaľ čo vedenie elektrárne vymenované Ruskom a správa okupovanej časti Záporožskej oblasti na druhej strane obvinili ukrajinský dron z útoku.

Grossi predtým uviedol, že poškodenie chladiacej veže neohrozuje bezpečnosť šiestich reaktorov, ktoré sú v súčasnosti v elektrárni nečinné.

Záporožská jadrová elektráreň, ktorú Rusko okupuje už takmer dva a pol roka po úplnej invázii na Ukrajinu, sa opakovane stala terčom útokov alebo sabotáží, z ktorých sa Moskva a Kyjev navzájom obviňujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Foto: TASS / Alexey Konovalov
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies