Návrh na elimináciu nebezpečných medveďov po tragédii v Hybe + VIDEÁ

NETKY.SK • 6 Október 2024, 11:40 • 2 min
Návrh na elimináciu nebezpečných medveďov po tragédii v Hybe + VIDEÁ

Po nedávnom tragickom útoku medveďa v obci Hybe, ktorý si vyžiadal ľudský život, navrhuje poslanec Rudolf Huliak (SNS) elimináciu približne 30 synantropných jedincov. Títo medvede sa pravidelne pohybujú v blízkosti obydlí. Huliak zdôraznil potrebu okamžitého riešenia situácie a avizoval zriadenie krízového štábu na adresu rastúcej hrozby pre obyvateľstvo.

slovakia

left justify in out

Poslanec a predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS) reagoval na nedávny útok medveďa a navrhuje elimináciu približne 30 jedincov, ktorí sa pravidelne zdržiavajú v blízkosti obydlí.

Zo soboty (5. októbra) na nedeľu bol ulovený jeden medveď v blízkosti miesta útoku, pričom celkovo boli odlovení dvaja medvede.
"Po tragédii v sobotu navrhujem rázne a striktné riešenie, aby sa predišlo ďalším tragédiám v oblasti Hybe, Liptovského Mikuláša a Liptovskej Kokavy," povedal Huliak.

Uviedol tiež, že v noci bola odlovená samica a medveď, na ktorého bol predtým vystavený protokol na ulovenie ako synantropného jedinca. Zásahový tím Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR podľa jeho slov naďalej zabezpečuje služby v tejto oblasti.

Huliak dodal, že krízový štáb zasadne vo štvrtok 10. októbra, na ktorom sa zúčastnia všetci užívatelia poľovných revírov, primátor a starostovia okresu Liptovský Mikuláš.

"ŠOP vytýči tzv. ochrannú zónu extravilánov obcí a mesta, kde medvede nemajú čo robiť. Tieto zvieratá budú eliminované miestnymi užívateľmi poľovných revírov v spolupráci so štátnou ochranou prírody," vysvetlil poslanec.

Okres Brezno taktiež vyhlasuje obdobný krízový stav a Huliak vyzýva aj ostatné obce, mestá a užívateľov poľovných revírov, ktorí majú dlhodobé poznatky o problematických medveďoch, aby taktiež vyhlásili krízové stavy.
Stret s medveďom v sobotu dopoludnia neprežil muž v katastri obce Hybe. Pri útoku mu medveď zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny. Incident preveruje Zásahový tím pre medveďa hnedého.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: IG/ rudolfhuliak, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies