Macron iránskemu lídrovi Pezeškijánovi: Cyklus odvetných opatrení sa musí zastaviť

NETKY.SK • 8 August 2024, 11:08 • 2 min
Macron iránskemu lídrovi Pezeškijánovi: Cyklus odvetných opatrení sa musí zastaviť

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu v telefonickom rozhovore s iránskym náprotivkom Massúdom Pezeškijánom uviedol, že iránsky líder musí urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby nedošlo k eskalácii na Blízkom východe. Podľa Macrona sa cyklus odvetných opatrení musí zastaviť, uviedol Elyzejský palác.

slovakia

left justify in out

"Nová vojenská eskalácia by nebola v záujme nikoho vrátane Iránu a trvalo by poškodila regionálnu stabilitu," povedal Macron iránskemu lídrovi a vyzval na koniec "logiky represií" i na ochranu civilného obyvateľstva.

Podľa francúzskeho prezidenta musí aj samotný Irán vyzvať "destabilizujúcich aktérov, ktorých podporuje", aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a vyhli sa tak prepuknutiu konfliktu.

Obavy z eskalácie konfliktu medzi Iránom a Izraelom narástli po minulotýždňovom atentáte v Teheráne, pri ktorom zahynul vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja, ktorý prišiel do Iránu na inauguráciu Pezeškijána. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Pri útoku v Bejrúte prišiel o život aj vojenský veliteľ libanonského militantného hnutia Hizballáh Fuád Šukr. Irán a Hizballáh sľubujú za tieto útoky odvetu voči Izraelu.

Hizballáh je najvýznamnejším členom regionálnych ozbrojených skupín podporovaných Iránom, ktoré sú proti Izraelu a Spojeným štátom, píše AFP. Do tohto zoskupenia patrí aj Hamas, iracké milície a jemenskí povstalci Húsíovia.

Iránsky prezident v stredu vyzval USA a ďalšie západné krajiny, aby zastavili svoju podporu Izraela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Reuters, Foto: SITA / AP / Gonzalo Fuentes
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies