Macron vymenoval bývalého vyjednávača pre brexit Michela Barniera za nového premiéra

NETKY.SK • 6 September 2024, 14:38 • 2 min
Macron vymenoval bývalého vyjednávača pre brexit Michela Barniera za nového premiéra

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vymenoval bývalého vyjednávača pre brexit Michela Barniera za nového predsedu vlády, oznámilo vo štvrtok Elyzejské paláca.

slovakia

left justify in out

Macron poveril Barniera zostavením jednotnej vlády, ktorá bude slúžiť krajine a francúzskemu ľudu, uviedlo Elyzejské paláca v tlačovej správe.

Barnier sa narodil v roku 1951 a v súčasnosti je najstarším predsedom vlády v histórii piatej republiky. Odovzdanie funkcie najmladšieho premiéra Gabriela Attala sa uskutočnilo približne o 18.30 hod. miestneho času (16.30 hod. SEČ). Barnier na slávnostnom odovzdávaní povedal, že ako nový premiér chce riešiť "problémy, hnev, utrpenie a pocit opustenosti a nespravodlivosti", ktoré krajina v súčasnosti zažíva.

Poznamenal, že počas jeho pôsobenia na čele vlády dôjde k "zmenám a zlomom". Barnier uviedol, že Francúzi očakávajú premiéra, ktorý bude úprimne hovoriť o finančnom dlhu, ekologickom dlhu a vplyve Francúzska v Európe, a zdôraznil, že bude "viac konať ako hovoriť".

Barnier povedal, že riešenie naliehavých problémov Francúzska si bude vyžadovať "veľa počúvania a rešpektu voči všetkým politickým silám vo vláde". "Naučil som sa totiž, že dobré nápady prichádzajú všade a odinakiaľ," dodal.

Podľa Elyzejského paláca sa Barnierova nominácia uskutočnila po bezprecedentnom cykle konzultácií. Macron ubezpečil, že budúca vláda vedená Barnierom bude spĺňať podmienky "čo najväčšej stability a dá si šancu na čo najširšie zjednotenie", dodáva sa v tlačovej správe.

V dvoch kolách parlamentných volieb, ktoré sa konali 30. júna a 7. júla, skončila Macronova centristická koalícia na druhom mieste so 163 mandátmi, pričom zaostala za alianciou ľavicových strán Nový ľudový front (NFP). NFP si zabezpečil relatívnu väčšinu so 182 kreslami v 577-člennom Národnom zhromaždení. 

Macronovu nomináciu Barniera z pravicovej strany Republikáni (LR) kritizovali ľavicové strany, ktoré očakávali kandidáta NFP v súlade s výsledkami volieb.

Jean-Luc Melenchon, šéf krajne ľavicovej strany La France Insoumise (LFI), uviedol, že táto nominácia dokazuje, že Macron sa rozhodol "oficiálne poprieť" výsledky predčasných parlamentných volieb. Dodal, že premiér by mal pochádzať z aliancie NFP.

Prvý tajomník Socialistickej strany Olivier Faure medzitým povedal, že Barnierova nominácia prináša "vrchol demokratického popierania", pričom zdôraznil, že LR skončila v parlamentných voľbách až na štvrtom mieste.

Exprezidentka RN Marine Le Penová na svojom účte na X uviedla, že ona a členovia jej strany budú "pozorne sledovať" projekt, ktorý bude realizovať nový premiér. Súčasný predseda RN Jordan Bardella spolu s Le Penovou vyhlásil, že nový premiér by mal "rešpektovať" 11 miliónov voličov, ktorí si RN vybrali v parlamentných voľbách. "Vyhradzujeme si všetky politické prostriedky," uviedol Bardella na svojom účte na X a vyzval Barniera, aby sa zaoberal otázkami, ako je kúpna sila, bezpečnosť a prisťahovalectvo.

Barnier bol v roku 1978 zvolený do francúzskeho Národného zhromaždenia a stal sa najmladším poslancom vo Francúzsku. Bol zvolený za predsedu rady departementu Savoie a viedol mesto Albertville k získaniu usporiadania zimných olympijských hier v roku 1992. Počas svojej politickej kariéry pôsobil ako francúzsky minister životného prostredia, delegovaný minister pre Európu, minister zahraničných vecí a minister poľnohospodárstva. Pôsobil aj ako hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Henri Szwarc
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies