Macron zvoláva lídrov francúzskych strán na rokovania o zostavení vlády na 23. augusta

NETKY.SK • 16 August 2024, 18:26 • 2 min
Macron zvoláva lídrov francúzskych strán na rokovania o zostavení vlády na 23. augusta

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude budúci týždeň hostiť lídrov strany na „sérii diskusií“ zameraných na prelomenie patovej politickej situácie v krajine, viac ako mesiac po tom, čo parlamentné voľby skončili porážkou jeho vládnucej strany a zablokovaným parlamentom.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolá lídrov strán na 23. augusta na sériu konzultácií, uviedol v piatok Élysée v snahe zostaviť vládu po predčasných voľbách. Francúzsko stále nemá nového premiéra, niekoľko týždňov po parlamentných voľbách, ktoré priniesli dolnú komoru Národného zhromaždenia bez jasnej väčšiny.

Macron v júli uviedol, že sa bude snažiť vymenovať nového premiéra po olympijských hrách v Paríži, ktoré sa skončili 11. augusta, pričom zdôraznil, že strany v rozbitom parlamente sa musia najskôr spojiť, aby vytvorili širokú koalíciu.

Zatiaľ čo úspešné olympijské hry zvýšili mrzutú náladu vo Francúzsku, analytici tvrdia, že nie je ani zďaleka isté, že by to mohlo podporiť Macronove bojové bohatstvo.

Prezidentská kancelária Élysée v piatok uviedla, že Macron pozval lídrov strany, aby sa zúčastnili na „sérii diskusií“ 23. augusta s cieľom pokúsiť sa zostaviť vládu. "Vymenovanie predsedu vlády bude nadväzovať na tieto konzultácie a ich závery," uvádza sa vo vyhlásení predsedníctva.

Berúc na vedomie, že francúzsky ľud vyjadril „túžbu po zmene a širokej jednote“, prezidentská kancelária Élysée dúfa, že konzultácie pomôžu posunúť sa smerom k „čo najširšej a najstabilnejšej väčšine“. Macron koncom júla odmietol snahu ľavicovej aliancie vymenovať nového premiéra.

Ľavicový Nový ľudový front, ktorý sa po voľbách objavil ako najväčšia frakcia, vyhlásil, že chce, aby sa novým premiérom stala ekonómka Lucie Castets (37).

Vláda Macronových spojencov pod vedením premiéra Gabriela Attala počas hier vykonávala funkciu dozorcu.

V júni Macron šokoval národ rozpustením parlamentu a vypísaním predčasných volieb. Sedadlá v 577-člennej zostave sú teraz rozdelené medzi tri rovnako veľké bloky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: France 24, AFP, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies