Maďarské more nie je len o kúpaní. Výlet k Balatonu vie byť plný histórie

NETKY.SK • 1 September 2024, 17:03 • 2 min
Maďarské more nie je len o kúpaní. Výlet k Balatonu vie byť plný histórie

Balaton ponúka širokú škálu aktivít pre každého. Vodné športy ako surfovanie, vodné lyžovanie, plachtenie a jazda na vodných bicykloch sú len niektoré z možností. Rybári si prídu na svoje, pretože jazero je bohaté na ryby. Okolo jazera vedie 240 kilometrov dlhá cyklotrasa Balaton körút, ktorá ponúka nádherné panoramatické výhľady.

slovakia

left justify in out

Jazero Balaton, známe aj ako “Maďarské more”, je najväčšie sladkovodné jazero v strednej Európe. Nachádza sa v západnej časti Maďarska a je obľúbenou destináciou pre turistov z celého sveta, vrátane Slovenska. Z Bratislavy je cesta k Balatonu jednoduchá a trvá približne dve hodiny autom. Ak cestujete zo severného alebo východného Slovenska, cesta môže trvať okolo štyroch hodín. Alternatívne môžete využiť vlakové spojenie cez Budapešť, odkiaľ jazdia priame vlaky do Balatonfüredu a Siófoku.

Balatonfüred je kúpeľné mesto na severnom pobreží, známe svojimi liečivými prameňmi a krásnou promenádou. Môžete tu navštíviť historické kúpele, prejsť sa po promenáde a ochutnať miestne vína. Polostrov Tihany je známy svojím benediktínskym opátstvom a nádhernými výhľadmi na jazero, ideálny na turistiku a objavovanie historických pamiatok.

Siófok, mesto na južnom pobreží, je centrom nočného života pri Balatone, s množstvom barov, klubov a reštaurácií, ktoré sú otvorené až do skorých ranných hodín. Na západnom konci jazera sa nachádza historické mesto Keszthely s krásnym barokovým zámkom Helikon a množstvom múzeí, vrátane múzea hračiek. Oblasť Badacsony je známa svojimi vinicami a ponúka možnosť ochutnávky miestnych vín, s turistickými trasami po sopečných kopcoch a nádhernými výhľadmi na jazero.

Aktivity pre každého

Balaton ponúka širokú škálu aktivít pre každého. Vodné športy ako surfovanie, vodné lyžovanie, plachtenie a jazda na vodných bicykloch sú len niektoré z možností. Rybári si prídu na svoje, pretože jazero je bohaté na ryby. Okolo jazera vedie 240 kilometrov dlhá cyklotrasa Balaton körút, ktorá ponúka nádherné panoramatické výhľady. V okolí jazera sa nachádza niekoľko slávnych kúpeľov, napríklad Hévíz, ktoré sú ideálne na relaxáciu a liečbu rôznych zdravotných problémov.

Pri návšteve Balatonu by ste nemali vynechať ochutnávku miestnych špecialít. Medzi najobľúbenejšie jedlá patria halászlé, pikantná rybia polievka, langoše, smažené placky, a túrógombóc, tvarohové knedle so smotanou a cukrom. Oblasť okolo Balatonu je známa svojimi vinicami, takže ochutnávka vín je takmer povinnosťou.

Balaton ponúka širokú škálu ubytovacích možností, od luxusných hotelov až po kempy. Medzi najlepšie kempy patria Balatontourist Füred Kemping és Üdülőfalu v Balatonfürede, Aranypart Kemping v Siófoku a Napsugár Kemping vo Fonyóde.

Balaton ponúka zábavu aj kultúru.
Balaton ponúka zábavu aj kultúru.
Zdroj: foto: Freibus

Mladé jazero

Geologicky je jazero veľmi mladé, vzniklo približne pred 15 000 rokmi počas vrcholu poslednej medziľadovej doby. Vzniklo deflačnou činnosťou vetrov a tektonickými posuvmi, ktoré vytvorili malé jazierka, ktoré sa postupne prepojili do jedného veľkého jazera.

Okolie Balatonu bolo prvotne osídlené už v dobe železnej. V 2. storočí po Kristovi bolo jazero zdrojom vody, rýb, slamy a ľadu pre miestne obyvateľstvo. V 16. storočí slúžil Balaton ako prírodná hranica medzi Turkami na juhu a Habsburgovcami na severozápade. V 18. storočí sa v okolí jazera začali usídľovať Nemci, Chorváti a Slováci.

V priebehu storočí sa Balaton stal dôležitým centrom pre rybolov a poľnohospodárstvo. V 19. storočí sa začal rozvíjať cestovný ruch, keď sa jazero stalo obľúbeným miestom pre kúpeľníkov a turistov. V tomto období boli postavené prvé kúpeľné domy a hotely, ktoré prilákali návštevníkov z celej Európy.

Dnes je Balaton obľúbenou turistickou destináciou, ktorá ponúka širokú škálu aktivít vrátane vodných športov, rybolovu, turistiky a cykloturistiky. Jazero je tiež známe svojimi vinicami a kulinárskymi špecialitami, ktoré lákajú gurmánov z celého sveta. Balaton je nielen prírodným klenotom, ale aj miestom s bohatou históriou a kultúrnym dedičstvom, ktoré stojí za objavovanie.

Balaton je možné splaviť aj loďou.
Balaton je možné splaviť aj loďou.
Zdroj: foto: Pixabay

Jazero je plné histórie

Jazero Balaton a jeho okolie sú bohaté na kultúrne pamiatky, ktoré stoja za návštevu. Jednou z najvýznamnejších je palác Festetics v meste Keszthely. Tento barokový palác bol postavený v 18. storočí a je obklopený nádherným parkom s fontánou. Časť paláca je premenená na múzeum, kde môžete obdivovať historické exponáty.

Ďalšou významnou pamiatkou je benediktínske opátstvo v Tihany. Toto opátstvo pochádza z 10. storočia a nachádza sa na malebnom polostrove Tihany. Okrem historického významu ponúka aj úžasné výhľady na jazero a okolitú krajinu. V Tihany sa tiež nachádzajú levanduľové polia, ktoré sú obľúbeným miestom pre turistov.

V meste Hévíz, ktoré je známe svojimi termálnymi kúpeľmi, nájdete liečivé pramene, ktoré sú ideálne na relaxáciu a liečbu rôznych zdravotných problémov. Hévíz je len 7 kilometrov od Keszthely a ponúka aj farmárske trhy a rôzne kultúrne podujatia.

V Siófoku môžete navštíviť zaujímavú technickú pamiatku - vodnú vežu, ktorá bola premenená na turistické centrum a kaviareň s panoramatickým výhľadom na jazero. Táto viac ako storočná veža ponúka jedinečný pohľad na okolie a je obľúbeným miestom pre návštevníkov.

Okolie Balatonu je tiež bohaté na menšie historické kostoly a zrúcaniny, ktoré dotvárajú kultúrnu mozaiku tejto oblasti. Napríklad na predmestí Keszthely nájdete zvyšky chrámu z 15. storočia, ktorý je jednou z mála pôvodných zachovalých stavieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.wellnesstips.sk. pelipecky.sk, dromedar.zoznam.sk foto: csodalatosbudapest.hu
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies