Majstri drotárstva z celého Slovenska sa stretnú na jubilejnom podujatí v Budatínskom hrade

NETKY.SK • 27 September 2024, 15:48 • 2 min
Majstri drotárstva z celého Slovenska sa stretnú na jubilejnom podujatí v Budatínskom hrade

BUDATÍN - Tradičné Stretnutie drotárskych majstrov oslávi svoje 30. výročie v areáli Budatínskeho hradu. Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky unikátnych techník, workshopy, výstavy a interaktívne aktivity pre deti aj dospelých.

slovakia

left justify in out

Areál Budatínskeho hradu sa tento víkend (28. – 29. september) opäť stane miestom stretnutia drotárskych majstrov zo Slovenska a Česka. Pri príležitosti jubilejného 30. ročníka Stretnutia drotárskych majstrov sa tu zídu tí najlepší zástupcovia tohto unikátneho remesla, aby si zmerali sily, vymenili skúsenosti a odovzdali kúsok svojho umenia aj návštevníkom.

Podujatie, ktoré organizuje Považské múzeum v Žiline, ponúka okrem praktických ukážok tvorby aj bohatý sprievodný program plný tradícií, histórie a umeleckých inovácií.

Zdroj: Považské múzeum

Najdlhšie trvajúce podujatie svojho druhu

Stretnutie drotárskych majstrov sa koná každoročne už od roku 1991 a prerušila ho len pandémia. Vďaka svojmu dlhotrvajúcemu charakteru si podujatie získalo výnimočné miesto medzi remeselnými udalosťami na Slovensku aj v zahraničí.

Tohtoročné jubileum si majstri uctia slávnostným spomienkovým seminárom, kde predstavia svoje najnovšie výtvarné projekty. Súčasťou seminára bude aj exkurzia do hlavných centier drotárskeho kraja – Veľkého Rovného a Dlhého Poľa – a odborná prednáška o ošetrovaní kovových a nekovových materiálov, ktoré sú pri drotárskej tvorbe kľúčové.

Workshop s ekologickým posolstvom

Jedným z hlavných bodov dvojdňového programu je sobotňajší workshop drotárskych majstrov, ktorý bude venovaný tvorbe drôtených výtvarných objektov s prvkami tzv. trash artu.

Organizátori zvolili voľnú tému zameranú na globálne problémy životného prostredia. Ako uviedla historička drotárstva Katarína Hallonová, tento workshop pripomenie, že podstatou drotárstva bola odjakživa recyklácia.

"Drotárstvo sa sústreďuje na efektívne využívanie materiálu a obnovu predmetov každodennej potreby. Aj v súčasnosti môže byť príkladom tvorivej činnosti s takmer nulovým odpadom, ktorá ukazuje, ako zdanlivé zbytočnosti premeniť na umelecké diela," zdôraznila Hallonová.

Takto ladená tvorba môže návštevníkom demonštrovať, ako prístup drotárov k recyklácii a udržateľnosti môže inšpirovať aj v dnešnej dobe.

Zdroj: Považské múzeum

Škola drôtovania pre každého

Pre návštevníkov Budatínskeho hradu bude sobota plná interaktívnych aktivít. Záujemcovia si môžu od 9.00 do 15.00 hodiny vyskúšať tradičné techniky drôtovania v Škole drôtovania, ktorá sa koná pod vedením skúsených lektorov. Účastníci dostanú možnosť vlastnoručne si vyrobiť jednoduché drôtené predmety, ozdoby alebo aj drobné umelecké diela.

Ide o jedinečnú príležitosť, ako si nielen vyskúšať zručnosti, ale aj bližšie pochopiť, aké náročné a precízne je toto remeslo.

Zdroj: Považské múzeum

Zachovanie kultúrneho dedičstva

Stretnutie drotárskych majstrov nie je len o prezentácii remesla, ale aj o uchovávaní a prenose tohto tradičného umenia na ďalšie generácie. Drotárstvo ako remeslo a umenie patrí k unikátnej súčasti kultúrneho dedičstva Slovenska.

Zároveň však reflektuje na aktuálne spoločenské témy, ako je environmentálna udržateľnosť, a ukazuje, že aj tradičné techniky majú v súčasnosti čo povedať. 30. ročník podujatia je teda nielen oslavou histórie, ale aj miestom, kde sa stretáva minulosť s budúcnosťou a tradícia s moderným pohľadom na svet.

Návštevníci, ktorí počas víkendu zavítajú do Budatínskeho hradu, si tak budú môcť užiť bohatý program a spoznať umenie drotárstva naživo, priamo od majstrov, ktorí toto remeslo udržiavajú a posúvajú ďalej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Považské múzeum, Foto: turisticky.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies