Nová expedícia Titanicu našla stratenú bronzovú sochu Diany z Versailles

NETKY.SK • 8 September 2024, 11:16 • 2 min
Nová expedícia Titanicu našla stratenú bronzovú sochu Diany z Versailles

Bronzová socha z Titanicu, ktorá nebola videná desiatky rokov a o ktorej sa obávali, že je nadobro stratená, je jedným z objavov spoločnosti, ktorá má práva na záchranu vraku počas svojej prvej expedície po mnohých rokoch.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť RMS Titanic Inc so sídlom v Georgii, ktorá vlastní zákonné práva na 112 rokov starý vrak, dokončila svoju prvú cestu od roku 2010 a v pondelok zverejnila snímky z expedície. Na snímkach je vidieť miesto, ktoré sa aj po viac ako sto rokoch stále mení.

Výlet do odľahlého kúta severného Atlantického oceánu, kde sa potopil Titanic, sa uskutočnil v čase, keď americká pobrežná stráž vyšetruje implóziu experimentálnej ponorky Titan, ktorú v júni 2023 vlastnila iná spoločnosť. Pri katastrofe ponorky Titan zahynulo všetkých päť ľudí na palube vrátane Paula-Henriho Nargeoleta, ktorý bol riaditeľom podmorského výskumu RMS Titanic.

Zistenia z tohtoročnej letnej cesty "ukazujú sladko-horkú zmes zachovania a straty", uviedla RMS Titanic vo vyhlásení. Najdôležitejším momentom bolo znovuobjavenie sochy "Diana z Versaille", ktorá bola naposledy videná v roku 1986, a socha má teraz jasnú a aktualizovanú podobu, uviedla spoločnosť.

Bronzová socha "Diana z Versaille" z Titanicu.
Bronzová socha "Diana z Versaille" z Titanicu.
Zdroj: AP

Čo je však smutnejšie, spadla značná časť zábradlia, ktoré obklopuje prednú palubu lode, uviedla spoločnosť RMS Titanic. Spoločnosť uviedla, že zábradlie stálo ešte v roku 2022. "Objavenie Dianinej sochy bolo vzrušujúcim momentom. Sme však zarmútení stratou ikonického zábradlia na prove a ďalšími dôkazmi rozpadu, čo len posilnilo naše odhodlanie zachovať odkaz Titanicu," povedala Tomasina Ray, riaditeľka zbierok RMS Titanic.

Posádka strávila na mieste 20 dní a 9. augusta sa vrátila do Providence na Rhode Islande. Podľa spoločnosti zachytili viac ako 2 metre fotografií miesta s najvyšším rozlíšením, aké kedy existovalo.

Tím tiež kompletne zmapoval vrak a pole trosiek pomocou zariadenia, ktoré by malo zlepšiť poznanie miesta, uviedla spoločnosť RMS Titanic. Ďalším krokom je spracovanie údajov, aby sa mohli poskytnúť vedeckej komunite a aby sa "mohli identifikovať historicky významné a rizikové artefakty na bezpečné vyzdvihnutie počas budúcich expedícií", uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Spoločnosť pred expedíciou uviedla, že v súvislosti s Nargeoletovou smrťou má mimoriadne dôležité poslanie. Vyšetrovanie pobrežnej stráže bude predmetom verejného vypočutia neskôr v septembri.

Nargeoletova rodina podala žalobu za neúmyselné úmrtie proti prevádzkovateľovi ponorky Titan, spoločnosti OceanGate, ktorá po implozii pozastavila prevádzku. Spoločnosť OceanGate sa k žalobe, ktorá bola podaná na súde štátu Washington, verejne nevyjadrila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: AP / RMS Titanic Inc
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies