Manuál na bezpečnú dovolenku: Na turistov striehnu kybernetickí útočníci

NETKY.SK • 21 Jún 2024, 15:16 • 2 min
Manuál na bezpečnú dovolenku: Na turistov striehnu kybernetickí útočníci

Na nástrahy, ktoré na dovolenkárov číhajú počas cestovania, upozornil na tlačovej konferencii Národný bezpečnostný úrad. Na pozore treba byť pri pripájaní na verejnú Wi-Fi, výbere ubytovanie, ale aj pri nabíjaní telefónov.

slovakia

left justify in out

Pri vstupe na letisko je bežné, že sa pripojíte na verejnú Wi-Fi sieť. Treba však byť opatrný, pretože sa ľahko môžete stať obeťou útočníka. Aj keď zvyknú mať letiská svoje siete zabezpečené, útočníci sa môžu spoliehať na nevšímavosť a vytvoriť Wi-Fi, ktorá bude podvodná. Od tej skutočnej sa bude názvom líšiť len minimálne.

Používateľa chcú zmiasť napríklad výmenou malého písmena v názve za veľké. NBÚ pripomína, že je potrebné dávať si pozor aj na detaily v názvoch. Útočníci sa tak vďaka takejto Wi-Fi vedia dostať do zariadenia. Ich cieľom môže byť internet banking alebo heslá. Ak sa teda nachádzate na letisku, vyhľadajte si názov oficiálnej Wi-Fi siete.

Keď ste na cestách a potrebujete si nabiť mobil, môžete chcieť siahnuť po verejnej nabíjačke na letisku, vlakovej stanici alebo v obchodnom dome. Úrad však varuje pred rizikami, ktoré sú s tým spojené

Verejné nabíjačky môžu byť zneužité útočníkmi na inštaláciu škodlivého kódu alebo získanie prístupu k vašim dátam. USB porty umožňujú presun dát medzi zariadeniami, čo môže útočník využiť aj bez vášho vedomia, najmä ak vaše zariadenie nemá najnovšie aktualizácie.

Napadnuté nabíjacie stanice môžu nainštalovať škodlivý softvér už počas krátkeho pripojenia. To môže viesť k úniku hesiel, prístupu na sociálne siete a internet banking, alebo dokonca k strate všetkých úspor na bankových účtoch.

NBÚ varuje pred podvodmi s lacnými dovolenkami a upozorňuje na príliš výhodné ponuky. Výrazné zľavy či platba vopred prevodom na účet sa zvyknú spájať s podvodným konaním nielen na dovolenke.

Pozor si treba dávať aj pred zneužitím QR kódov podvodníkmi. QR kódy sa často používajú v reštauráciách, na letiskách, staniciach a v hoteloch. Hoci sú užitočné, môžu vás presmerovať na podvodné webové stránky alebo stiahnuť škodlivý softvér.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Národný bezpečnostný úrad, Foto: airport.ee
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies