Manželka španielskeho premiéra má predvolanie na súd: Podozrenie z korupcie

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 20:23 • 2 min
Manželka španielskeho premiéra má predvolanie na súd: Podozrenie z korupcie

MADRID - Begoña Gómez, manželka španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, bude na súde vypovedať v rámci vyšetrovania zneužitia vplyvu a korupcie, ktoré sa majú týkať jej obchodných väzieb. Informáciu priniesli agentúry AFP a AP.

slovakia

left justify in out

Ide o reakciu na minulotýždňové zamietnutie žiadosti prokurátora o uzavretie tohto vyšetrovania. "Existujú dôkazy o tom, že došlo k spáchaniu spomínaného trestného činu, ktoré presahujú rámec bežného podozrenia," uvádzajú súdne dokumenty.
 
Rozhodnutie pokračovať vo vyšetrovaní môže uškodiť premiérovi a pomôcť jeho pravicovým oponentom, ktorí to považujú za potvrdenie svojich výrokov o "skorumpovanej ľavicovej vláde".
 
Manželka premiéra sa má na súd v Madride dostaviť 5. júla o 10.00 h, pričom na podozrenia upozornila sťažnosť mimovládnej organizácie zameranej na boj proti korupcii, ktorá je napojená na krajnú pravicu.
 
Organizácia Manos Limpias (Čisté ruky) uvádza, že svoj podnet podala na základe mediálnych reportov. V minulosti tiež podala viacero neúspešných žalôb na ľavicových politikov.
 
Súd zatiaľ nezverejnil žiadne podrobnosti z vyšetrovania. Spravodajský portál El Confidencial uviedol, že súd sa zameriava na napojenie manželky premiéra na súkromné firmy, ktoré počas pandémie dostali finančné prostriedky z verejných zdrojov alebo verejné vládne zákazky. Ide najmä o španielsku turistickú skupinu Globalia vlastniacu Air Europa, ktorá mala dostať veľkú finančnú výpomoc od štátu. Gómez v tom čase viedla vzdelávacie centrum IE Africa, ktoré v roku 2020 podpísalo sponzorskú zmluvu so spoločnosťou Globalia.
 
Sánchez to považuje za politickú kampaň na svoju diskreditáciu "pravicovo orientovanými médiami" a označil to tiež za bezprecedentný útok na svoju manželku.

Obrazok
Zdroj: AP

Vládny dozorný orgán už v tomto roku zamietol podnet opozície, podľa ktorého mala Gómez ovplyvniť manželovo rozhodnutie týkajúce sa leteckej spoločnosti.
 
Keď súd v apríli potvrdil, že vyšetrovanie bude pokračovať, premiér vyhlásil, že zváži svoju rezignáciu. O päť dní neskôr oznámil, že zostáva vo funkcii. Opozícia to odsúdila a označila za "politické divadlo".
 
Gómez v súčasnosti nemá verejnú funkciu a nie je politicky aktívna. Vyštudovala marketing a angažovala sa v mimovládnych organizáciách a v projektoch na získavanie finančných prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP / AP / El Confidencial, Foto: Begoña Gómez a Pedro Sánchez / Levante
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies