Mapa odpadkov Stredozemného mora prezradí, ktoré pláže radšej vynechať

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 17:38 • 2 min
Mapa odpadkov Stredozemného mora prezradí, ktoré pláže radšej vynechať

Každých šesťdesiat sekúnd skončí vo svetových oceánoch množstvo plastových odpadov, zodpovedajúce plne naloženému nákladnému autu. Kadiaľ presne sa tá znečisťujúca mäsa ďalej uberá, ktorými prúdmi je unášaná a kde nakoniec zakotví? Odpovede pre Stredozemie prináša španielska štúdia.

slovakia

left justify in out

Turecké letoviská skôr vynechať, pláže bez odpadkov nečakať na Rhodose, vyhnúť sa tiež plážam v okolí Neapola a čistú vodu určite nehľadať medzi Terstom a Benátkami. Zhruba také sú výsledky rozsiahlej štúdie, ktorá si za svoj cieľ dala zmapovať pohyb plastových odpadkov v Stredozemnom mori.

Mapovať pohyb na hladine unášaných odpadov je už z princípu nesmierne komplikované. Ako premenné v rovniciach fungujú príliv a odliv, morské prúdy, zmeny počasia a vlnobitia. Preto sa o to oceánografi z univerzity v španielskom Cádize pokúsili v mierke nie oceánskom, ale na úrovni jedného mora.

V spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA), s využitím satelitných snímok aj pokročilých algoritmov, vytvorili komplexnú mapu znečistenia Stredozemného mora odpadom. A naznačili tým, ktorým plážam je lepšie sa vyhnúť, pokiaľ naozaj túžite po čistej vode a pobreží neznečistenom odpadkami.

Čisté a znečistené pobrežia

Z miest, kde sa odpadky v Stredozemnom mori odpadky hromadia, tak vyniká napríklad celé súvislé pásmo talianskeho pobrežia medzi Terstom a Benátkami.

Výrazne znečistené sú aj úseky pobrežia pri juhu Španielska, intenzívne znečisťované je tiež Alžírsko a Tunisko. Oceánografi tiež postrehli výrazné odpadkové pásma oproti obľúbeným tureckým letoviskám, mestám Alanya, Side a Antalya. Odpadkami zanesená je aj oblasť medzi Neapolom a Kalábriou, a tiež východné pobrežie Grécka.

Štúdia oceánografov neprináša len zlé správy. Možno z nej vyčítať aj to, aké pobrežia sú naopak príjemne neznečistené. Francúzsky Leví záliv, východné pobrežie Španielska (mimo Barcelonu) či Baleárskych ostrovov možno považovať za veľmi čisté. Dobre si stojí východné pobrežie Sardínie a Korziky alebo juh Sicílie.

Potešujúcu čistotu ponúkne prakticky celé pobrežie Chorvátska a talianske pobrežie v okolí Bari, turecký Izmir. Priamo vynikajúcou čistotou pobrežia potom oplýva južné pobrežie Kréty



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz / Heute.de, Foto: YouWorkForThem (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies