Marián Kéry: EK často pristupuje k SR a Maďarsku selektívnym spôsobom

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 09:04 • 2 min
Marián Kéry: EK často pristupuje k SR a Maďarsku selektívnym spôsobom

BRATISLAVA - Predsedu zahraničného výboru Mariána Kéryho neprekvapuje ani fakt, že Maďarsko a Slovensko vyšli ako najhoršie v hodnotení právneho štátu.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) pristupuje často k Slovensku a Maďarsku selektívnym spôsobom. Povedal to predseda zahraničného výboru Marián Kéry. Dôvodom je podľa neho iný názor na riešenie vojenského konfliktu na Ukrajine.

Kéryho neprekvapuje ani fakt, že Maďarsko a Slovensko vyšli ako najhoršie v hodnotení právneho štátu. "Je to určite trest za rétoriku Fica a Orbána. EK si pri každej príležitosti 'kopne' do týchto dvoch lídrov a snaží sa vytrestať tieto dva štáty," podotkol Kéry s tým, že ich rétorika sa nezmení.

Podľa Kéryho je hlavne dôležité, že sa im podarilo schváliť novelu Trestného zákona, v súvislosti s ktorou EK poslala Slovensku list s výhradami. Pripustil, že sa možno mohli vyhnúť viacerým novelizáciám. Myslí si však, že je to náročná téma. Kéry vo vyhlásení ÚS videl len kozmetické výčitky. "To najdôležitejšie, že sme zrušili Úrad špeciálnej prokuratúry, akým spôsobom sme sa vydali meniť tresty, tak s tým ÚS úplne súhlasil," vysvetlil.

Mimoriadnu schôdzu v tejto súvislosti Kéry neočakáva. "Toto obdobie ministerstvo spravodlivosti opäť využije na konzultácie, aby presvedčilo EK, že tie zmeny, ktoré sme tam zapracovali, sú dostatočné. EK nemusí byť nervózna z toho, že chceme chrániť ľudí, ktorí v budúcnosti budú rozkrádať európske zdroje," poznamenal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: FB/Marián Kéry
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies