Mark Rutte sa ujal funkcie generálneho tajomníka NATO

NETKY.SK • 2 Október 2024, 08:05 • 2 min
Mark Rutte sa ujal funkcie generálneho tajomníka NATO

V utorok (1. októbra 2024) sa Mark Rutte ujal funkcie generálneho tajomníka NATO. V sídle NATO v Bruseli ho privítal odchádzajúci generálny tajomník Jens Stoltenberg, ktorému sa po desiatich rokoch končí funkčné obdobie. Rutte a Stoltenberg položili veniec počas ceremónie pri pamätníku padlých v NATO.

slovakia

left justify in out

Nový šéf NATO Mark Rutte prevzal v utorok na slávnostnej ceremónii v Bruseli vedenie vojenskej aliancie od odchádzajúceho šéfa NATO Jensa Stoltenberga. Rutte vo svojom nástupnom prejave bagatelizoval obavy z vplyvu prípadného víťazstva Donalda Trumpa v nadchádzajúcich voľbách prezidenta USA a prisľúbil, že bude naďalej podporovať Ukrajinu.

Obaja muži, ktorí spolu prvýkrát zasadli za rokovací stôl NATO pred 14 rokmi ako lídri Nórska a Holandska, sa pred bruselským sídlom aliancie srdečne pozdravili a potom položili veniec padlým vojakom obklopení vlajkami 32 členských krajín.

"Mark má dokonalé predpoklady na to, aby sa stal skvelým generálnym tajomníkom," povedal viditeľne dojatý Stoltenberg, keď ukončil desaťročie vo funkcii.

"Bol 14 rokov predsedom vlády a viedol štyri rôzne koaličné vlády, takže vie, ako robiť kompromisy, vytvárať konsenzus, a to sú schopnosti, ktoré sú tu v NATO veľmi cenené," povedal Stoltenberg.

Generálny tajomník Rutte načrtol svoje tri priority pre Alianciu. "Prvou je udržať NATO silné a zabezpečiť, aby naša obrana zostala účinná a dôveryhodná proti všetkým hrozbám," začal. "Mojou druhou prioritou je zintenzívniť našu podporu Ukrajine a ešte viac ju priblížiť k NATO, pretože bez silnej a nezávislej Ukrajiny nemôže existovať trvalá bezpečnosť v Európe," pokračoval a dodal, že jeho "treťou prioritou je posilniť naše partnerstvá" vo viac prepojenom svete.

Bývalý holandský premiér Mark Rutte a Jens Stoltenberg si podávajú ruky v deň, keď Rutte vystrieda Stoltenberga na poste generálneho tajomníka NATO, v sídle Aliancie v Bruseli 1. októbra 2024.
Bývalý holandský premiér Mark Rutte a Jens Stoltenberg si podávajú ruky v deň, keď Rutte vystrieda Stoltenberga na poste generálneho tajomníka NATO, v sídle Aliancie v Bruseli 1. októbra 2024.
Zdroj: Reuters / Yves Herman

Nový generálny tajomník tiež vzdal hold svojmu predchodcovi, pričom jeho pôsobenie označil za "príkladné" a dodal, že "dnes je NATO väčšie, silnejšie a jednotnejšie ako kedykoľvek predtým, a to z veľkej časti vďaka vášmu vedeniu".

Stoltenberg vo svojom rozlúčkovom príhovore ocenil Rutteho pragmatizmus a schopnosť dosahovať konsenzus, pričom poznamenal, že "nerobíte kompromisy, pokiaľ ide o naše hodnoty a zásady". Ocenil tiež "osobný záväzok svojho nástupcu k nášmu transatlantickému putu. A vašu neochvejnú podporu Ukrajine."

Generálni tajomníci NATO riadia ústredie, riadia pracovnú agendu aliancie a vystupujú v mene 32 členských štátov jednotným hlasom. Kľúčovým slovom pri ich nástupe do funkcie je zvyčajne kontinuita.

Rutte sa stal najvyšším civilným predstaviteľom NATO v čase, keď sa ruská invázia na Ukrajine blíži k hranici 1000 dní. Podľa diplomatov a analytikov bude jednou z Rutteho kľúčových úloh presvedčiť členov NATO, aby poskytli dodatočné jednotky, zbrane a výdavky na úplnú realizáciu nových obranných plánov. "Musíme viac investovať, odstrániť nedostatky v spôsobilostiach a pokúsiť sa dosiahnuť všetky ciele, ktoré tu NATO stanovilo," povedal Rutte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NATO, France 24, Reuters, Foto: Forces News / Alamy
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies