Mark Zuckerberg povedal, že Biely dom „tlačil“ na Facebook, aby cenzuroval obsah COVID-19

NETKY.SK • 27 August 2024, 18:43 • 2 min
Mark Zuckerberg povedal, že Biely dom „tlačil“ na Facebook, aby cenzuroval obsah COVID-19

WASHINGTON - Šéf Mety, Mark Zuckerberg, povedal, že ľutuje, že sa počas pandémie sklonil pred tým, o čom tvrdí, že bol pod tlakom americkej vlády cenzurovať príspevky o Covide na Facebooku a Instagrame.

slovakia

left justify in out

Zuckerberg povedal, že vedúci predstavitelia Bieleho domu v administratíve Joea Bidena počas pandémie „opakovane tlačili“ na Metu, materskú spoločnosť Facebooku a Instagramu, aby „cenzurovala určitý obsah Covid-19“.

„V roku 2021 vysokí predstavitelia Bidenovej administratívy vrátane Bieleho domu mesiace opakovane tlačili na naše tímy, aby cenzurovali určitý obsah Covid-19 vrátane humoru a satiry, a vyjadrili veľkú frustráciu z našich tímov, keď sme nesúhlasili,“ uviedol v liste Jimovi Jordanovi, šéfovi súdneho výboru Snemovne reprezentantov USA. "Verím, že vládny tlak bol nesprávny."

Počas pandémie Facebook pridal používateľom upozornenia na dezinformácie, keď komentovali alebo sa im páčili príspevky, ktoré boli vyhodnotené ako nepravdivé informácie o Covide. Spoločnosť tiež vymazala príspevky kritizujúce vakcíny Covid a návrhy, že vírus bol vyvinutý v čínskom laboratóriu.

COVID-19 bol prvý raz identifikovaný u pacientov so závažným respiračným ochorením v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, z ktorého sa rozšíril do celého sveta a spôsobil pandémiu.
COVID-19 bol prvý raz identifikovaný u pacientov so závažným respiračným ochorením v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, z ktorého sa rozšíril do celého sveta a spôsobil pandémiu.
Zdroj: Unsplash

V kampani pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2020 Biden obvinil platformy sociálnych médií, ako je Facebook, že „zabíjajú ľudí“ tým, že na svojej platforme umožňujú zverejňovať dezinformácie o vakcínach proti koronavírusu.

"Myslím si, že sme urobili niekoľko rozhodnutí, ktoré by sme dnes neurobili s využitím spätného pohľadu a nových informácií," povedal Zuckerberg. „Ľutujem, že sme sa k tomu nevyjadrili otvorenejšie."

„Ako som vtedy povedal našim tímom, pevne cítim, že by sme nemali ohrozovať naše štandardy obsahu kvôli tlaku akejkoľvek administratívy v oboch smeroch. A sme pripravení zatlačiť, ak sa niečo podobné zopakuje."

Zuckerberg tiež povedal, že Facebook „dočasne degradoval“ príbeh o obsahu notebooku, ktorý vlastnil Hunter Biden, prezidentov syn, po varovaní FBI, že Rusko pripravuje dezinformačnú kampaň proti Bidenovcom.

Zuckerberg napísal, že odvtedy sa ukázalo, že tento príbeh nebol dezinformačný a „pri spätnom pohľade by sme tento príbeh nemali degradovať“.

Súdny výbor Snemovne reprezentantov, ktorý kontrolujú republikáni, označil Zuckerbergove priznania za „veľkú výhru pre slobodu prejavu“ v príspevku na facebookovej stránke výboru.

Biely dom obhajoval svoje kroky počas pandémie a uviedol, že podporuje „zodpovedné kroky na ochranu verejného zdravia a bezpečnosti“"Naša pozícia bola jasná a konzistentná," uviedol. "Veríme, že technologické spoločnosti a iní súkromní aktéri by mali brať do úvahy účinky, ktoré majú ich činy na americký ľud, a zároveň by mali nezávisle rozhodovať o informáciách, ktoré prezentujú."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: AP / David Zalubowski
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies