Masívne protesty v Izraeli: Tisíce ľudí žiadajú okamžité prepustenie rukojemníkov

NETKY.SK • 25 August 2024, 09:25 • 2 min
Masívne protesty v Izraeli: Tisíce ľudí žiadajú okamžité prepustenie rukojemníkov

V Tel Avive a ďalších izraelských mestách sa v sobotu večer konali veľké protesty, kde tisíce ľudí žiadali okamžité prepustenie rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. Demonštrácie prebiehajú počas prebiehajúcich rokovaní o prímerí, ktoré zatiaľ nepriniesli žiadne konkrétne výsledky.

slovakia

left justify in out

V sobotu večer tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive a ďalších izraelských mestách, pričom žiadali dohodu o prepustení rukojemníkov, ktorých v Pásme Gazy zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas.

Premiéra Benjamina Netanjahua mnohí protestujúci obvinili, že bráni dosiahnutiu dohody tým, že pri rokovaniach o prímerí v palestínskej enkláve neustále stanovuje nové podmienky.

Polícia podľa DPA zastavila demonštrantov pred ministerstvom obrany.

 

Obrazok
Zdroj: SITA

V sobotu sa v egyptskej Káhire uskutočnilo ďalšie kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy.

Sprostredkovatelia rokovali o nových kompromisoch, ktoré mali preklenúť rozdiely medzi Izraelom a Hamasom.

Napriek hodinám rozhovorov však nič nenasvedčovalo pokroku. V kľúčových sporných otázkach, vrátane požiadavky Izraela na kontrolu nad Filadelfským koridorom na hranici s Egyptom, nebol zaznamenaný žiadny posun.

Rokovania majú za cieľ dosiahnuť prímerie a výmenu rukojemníkov zadržiavaných Hamasom za palestínskych väzňov v Izraeli.

Podľa zdroja z Egypta oboznámeného so situáciou sa ďalšie kolo rozhovorov má začať v nedeľu.


Obrazok
Zdroj: SITA

Izraelské úrady odhadujú, že Hamas stále zadržiava približne 109 rukojemníkov, ktorých zajal pri útoku na juh Izraela zo 7. októbra, pričom sa predpokladá, že 36 z nich je už po smrti.

Hamas pri októbrovom útoku zajal približne 250 rukojemníkov. Počas týždňového prímeria v novembri militanti prepustili 105 rukojemníkov, zatiaľ čo Izrael prepustil 240 palestínskych väzňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: DPA, Foto: SITA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies