BRATISLAVA - Nie je vylúčené, že pokútne mäso z bitúnku v Poľsku je aj na Slovensku. Uviedla to šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) v reakcii na praktiky poľského bitúnku, ktorý je podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom.
"Včera som to videla prvýkrát, keď som mala bilaterálne rokovanie s českým (agro)ministrom, ktorý mi ukázal čo sa deje. Vyzvali sme poľského (agro)ministra, aby na to reagoval. Je to nehoráznosť," zdôraznila. Matečná podľa svojich slov nevie, či sa pokútne mäso z Poľska dostalo na slovenský trh. "Preto vyzývam všetkých, ktorí kupujú mäso zo všelijakých pokútnych predajov po slovenských dedinách. Takémuto predaju často napomáhajú aj starostovia obcí, vytvárajúci priestor na predaj pred obecnými úradmi," poznamenala.
"My nevieme vylúčiť, že takéto mäso na Slovensku nie je. Znovu apelujem na spotrebiteľa: Kupujte slovenské potraviny, teda tam, kde to máme ošetrené, kde vieme, že potravina prešla našou kompletnou kontrolou od chovu, cez porážky, cez spracovanie mäsa až na pulty," podčiarkla. Predmetná kauza je podľa Matečnej "škandál, ktorý bude mať určite dohru nielen v samotnom Poľsku, ale bude sa ním zaoberať aj Rada agroministrov EÚ".
Poľskom otriasa škandál s bitúnkami. Investigatívni novinári z relácie Superwizjer televízie TVN24 natočili video, na ktorom vidno, ako na bitúnok privážajú kravy a býky, ktoré ani nevedia stáť na vlastných nohách. Takýto postup je v Poľsku nelegálny, reportéri však odhadujú, že v Poľsku sú takýchto bitúnkov stovky. Informoval o tom v pondelok agropotravinársky portál nasvidiek.sk.
Novinári sa podľa webového portálu infiltrovali do prevádzky bitúnku v meste Lodž a natočili škandalózne zábery. Na nočnej zmene, kde nebol prítomný veterinár, privážali na bitúnok choré zvieratá, takzvané „ležiaky“. Väčšina z nich ani nedokázala stáť na nohách. Mnohé z nich mali zranenia končatín, či chrbtice, no výnimkou neboli ani zvieratá s nádormi a vážnymi infekciami. Tie museli pracovníci bitúnku vyrezať.
Ako uviedol jeden z reportérov, ktorý strávil na bitúnku asi tri týždne, príkaz znel jasne - mäso musí vyzerať v poriadku. „Vedúci mi kázali, aby som mäso označil ako zdravé a upravil tak, aby vyzeralo pekne. Bolo to otrasné, verte. Zo smradu hnijúceho mäsa mi bolo na vracanie. Musel som ho oškrabávať nožom, aby vyzeralo dobre,“ hovorí reportér v dokumente.
Reportéri dodávajú, že hoci má byť veterinár prítomný počas celého procesu zabíjania aj rozrábky na bitúnku, realita bola v tomto závode iná. Veterinár často len letmo skontroloval živé zvieratá, alebo na šichte vôbec nebol. Chýbal rozbor mäsa a testy na nepovolené látky. Podľa Superwizjera nebolo výnimkou, keď na bitúnok prichádzali kravy liečené antibiotikami, aj agresívnymi liekmi na nádory.
Poľsko pritom patrí medzi najväčších producentov mäsa v Európe. Len v roku 2017 vyviezli Poliaci do zahraničia hovädzie mäso za 1,5 miliardy dolárov. Podľa portálu nasvidiek.sk nie je preto vylúčené, že sa takéto mäso dostalo aj na Slovensko. Portál však dodal, že veľká časť mäsa z poľských bitúnkov ostáva na domácom trhu.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies