BRATISLAVA - Bravčové mäso patrí do slovenskej kuchyne úplne prirodzene a nielen skúsená gazdinka z neho dokáže pripraviť skutočnú delikatesu. Vyskúšajte to s nami aj vy. Naše recepty sú pripravené tak, aby ich zvládol naozaj každý. Takže už len dobrú chuť nad niektorým z našich receptov na jedlo z bravčového mäsa.
Pikantné medailóniky z bravčovej panenky
Suroviny:
500 g bravčová panenka
Marináda:
2 strúčiky cesnak, 1 ksčili paprička, 1 KL kryštálový cukor, 1 PL citrónová šťava, 3 PL olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
Sladká paradajková omáčka:
200 ml voda, 3 PL paradajkový pretlak, 1 KL kryštálový cukor, 1 PL citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Pripravíme si marinádu na mäsko. Do väčšej misky prelisujeme cesnak, pridáme nadrobno nasekanú čili papričku, cukor, citrónovú šťavu a olivový olej. Posolíme a pridáme štipku čierneho korenia. Všetko spolu premiešame. Panenku nakrájame na asi 3 cm hrubé kolieska, ktoré vložíme do marináda a dobre ich pritlačíme, aby ich tekutina obalila celé. Necháme marinovať zhruba 30 minút. Rúru rozohrejeme na 220 °C. Namarinované medailóniky sprudka orestujeme z oboch strán na suchej grilovacej panvici, kým sa nezatiahnu a nezhnednú. Následne ich poukladáme do malého pekáčika a vložíme do vyhriatej rúry na asi 6 až 8 minút. Mäsko vytiahneme a necháme odpočívať, kým si pripravíme omáčku. Na omáčku do menšej rajnice zlejeme výpek z pekáčiku a grilovacej panvice, ktorý zalejeme vodou. Na miernom plameni necháme zredukovať približne na polovicu a zahustíme ho pretlakom. Omáčku dochutíme cukrom a citrónovou šťavou, prípadne soľou a čiernym korením. Podávame s cestovinami alebo dusenou ryžou.
Pečená krkovička na zelenine
Suroviny:
1 kg bravčová krkovička (bez kosti), 6 ks veľký zemiak, 2 ks mrkva, 2 ks cibuľa, 1 ks kápia, 4 strúčiky cesnak, 1 PL olej, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, rasca
Omáčka:
1 dl biele víno, 2 PL maslo, 1 hrsť petržlenová vňať
Postup:
Cibuľu pokrájame na kolieska a vložíme na dno pekáča (s pokrievkou). Mäsko nasolíme, okoreníme, potrieme pretlačeným cesnakom a položíme na kolieska cibule. Okolo mäska poukladáme na väčšie kúsky nakrájané zemiaky, mrkvu a kapiu. Zeleninu zľahka posolíme, pridáme trochu rasce a pokvapkáme olejom. Nakoniec do pekáča prihodíme zopár bobkových listov, zakryjeme a dáme dusiť do vyhriatej rúry na cca 90 minút. Po udusení obsah pekáča scedíme (výpek do rajnice), mäsko vrátime naspäť do rúry a poliate pár lyžicami výpeku, odokryté dopekáme ešte asi 20 minút. Zo zvyšného výpeku a vína dáme v rajnici variť omáčku. Keď sa jej objem zredukuje na polovicu, odstavíme ju a primiešame maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Plátky mäska servírujeme preliate omáčkou a ako prílohu podávame dusenú zeleninu.
Bravčová panenka v slaninovom kabátiku
Suroviny:
2 PL olej, 500 g bravčová panenka, 150 g plátková slanina, 1 ks menší karfiol, 200 g zelené fazuľky, 2 PL maslo, soľ, mletá červená paprika, farebné korenie, kurkuma
Postup:
Rúru rozohrejeme na 160 °C. Mäsko posolíme po celom povrchu. V panvici na vysokom plameni rozohrejeme olej a mäsko na ňom sprudka restujeme, kým sa nezatiahne a nevytvorí sa zlatohnedé sfarbenie. Panenku otáčame a proces opakujeme na 3 až 4 stranách a tiež na oboch koncoch rolky, tak aby bola kompletne uzavretá. Opečenú panenku jemne poprášime mletou paprikou a čerstvo zomletým farebným korením po celom povrchu. Následne ju zavinieme do plátkovej slaninky. Začneme na jednom konci a postupne obtáčame jednotlivé plátky v približne rovnakej hrúbke po celej dĺžke rolky až k opačnému koncu. Zabalenú panenku pomaly pečieme v rúre asi 35 až 40 minút. Medzitým si pripravíme karfiol, ktorý umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky. Tie povaríme 2 až tri minútky v horúcej vode a vyberieme do malého pekáčika. Horúci karfiol premiešame s trochou masla, osolíme a pridáme asi pol lyžičky kurkumy. Všetko dobre premiešame a vložíme do rúry k panenke približne v 20 minúte pečenia. V tej istej vode ako karfiol povaríme fazuľky, kým nebudú mäkké. Scedíme a premiešame s trochou soli a masla. Panenku nakrájame na plátky a podávame s karfiolom a fazuľkami.
Dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies