Máte ADHD a neviete o tom? AKÉ sú PRÍZNAKY?

NETKY.SK • 25 Október 2024, 19:10 • 2 min
Máte ADHD a neviete o tom? AKÉ sú PRÍZNAKY?

Počet diagnóz poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) v poslednom desaťročí neustále stúpa. Prinášame vám 15 prehliadaných príznakov.

slovakia

left justify in out

Väčšina poznatkov vedcov o ADHD pochádza zo štúdií, ktoré sa zameriavali na mužov, ale u žien táto porucha vyzerá úplne inak, uviedla doktorka Janina Maschkeová, kognitívna psychologička a trénerka ADHD.

 

Aké sú príznaky u mužov a aké u žien?

Medzi príznaky u žien s ADHD patrí plachosť, citlivosť na hluk a emocionálna nestálosť.

Často im hovoria, že sú len „bublinky“ alebo že ich príznaky sú spôsobené menštruáciou, úzkosťou alebo depresiou.

Naopak, muži majú tendenciu riešiť problémy s impulzívnosťou, hyperaktivitou a nepozornosťou častejšie ako ženy s touto poruchou.

Vytvoril sa tak systém, v ktorom je s touto poruchou diagnostikovaných trikrát viac mužov ako žien.

         

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Freepik

Podľa niektorých odhadov až 75 % žien s touto poruchou nie je diagnostikovaných, uvádza kanadské Centrum pre zvyšovanie povedomia o ADHD (CADDAC).
 
Čiastočne je to preto, že ženy sa s tým ľahšie vyrovnávajú, ak potláčajú svoje príznaky, uviedol doktor Sasha Hamdani, psychiater z Kansas City.
 
'Spoločnosť odmeňuje ženy za maskovanie svojich príznakov,“ uviedla doktorka Hamdaniová na TikToku.
 
Podľa Sachsovho centra pre liečbu ADHD a autizmu maskujú tieto príznaky, pretože ženy sú socializované tak, aby boli „menej rušivé a poddajnejšie“.
 
Na druhej strane si môžu vyvinúť mechanizmy zvládania, ako je orientácia na detaily alebo hyperorganizácia, aby skryli svoj vnútorný nepokoj.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Freepik

15 príznakov

Doktorka Maschkeová pre Newsweek uviedla 15 príznakov ADHD, ktorými ženy bežne trpia, a ktoré možno nepoznáte ako charakteristické pre toto ochorenie, aby ľuďom pomohla získať konkrétnu predstavu o tom, ako to môže vyzerať u žien.

Patria k nim: uzavretosť a plachosť, emočná nestálosť, časté snívanie, zhovorčivosť, ale slabé počúvanie, zdanie nemotivovanosti, citlivosť na hluk, dlhšie trvajúce spracovanie informácií, ale aj búchanie dverami, sklon k rozptyľovaniu či chyby z neopatrnosti a časté skákanie do reči druhých.

   

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Freepik

Zaneprázdnená myseľ

Podľa Community Health Network niektorí naznačujú, že človek s ADHD má už aj tak veľmi zaneprázdnenú myseľ - a že neočakávané zvuky, vône alebo dotyky môžu spôsobiť extrémne nepohodlie a zahltiť jedinca.

Stále sa vyskytujú niektoré klasické príznaky, ktoré si už možno spájate s ADHD, vrátane ťažkostí s udržaním pozornosti, problémov s organizáciou, zabúdania a meškania, robenia „nedbanlivých“ chýb, ale aj nedokončenia úloh alebo častého prepínania pozornosti.

   

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Freepik

Chlapci sú diagnostikovaní častejšie

„Tento rozdiel v prezentácii príznakov môže viesť k tomu, že chlapci sú diagnostikovaní častejšie ako dievčatá, pretože svoje príznaky prezentujú navonok a môžu vyrušovať ostatných v škole,“ uviedla Maschkeová.

Preto sa ženská ADHD niekedy označuje ako nepozorná ADHD, pretože ženy s touto poruchou môžu lepšie predstierať, že dávajú pozor - zatiaľ čo sú vnútorne uzavreté - ako muži, ktorí sa častejšie správajú, keď sú nesústredení.


   

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Freepik

Podľa CADDAC majú ženy s ADHD väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať problém nájsť si priateľov, a sú 3,5-krát viac ohrozené rozvojom poruchy príjmu potravy, depresie a úzkosti ako muži s ADHD.
 
Naopak, u mužov s ADHD je vyššia pravdepodobnosť vzniku problémov s užívaním návykových látok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj textu: Newsweek, CADDAK, Daily Mail, Community Health Network, Foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies