Máte radi hlučné autá? Možno máte blízko k psychopatii. Výsledky štúdie vás prekvapia

NETKY.SK • 5 Máj 2024, 15:00 • 2 min
Máte radi hlučné autá? Možno máte blízko k psychopatii. Výsledky štúdie vás prekvapia

TORONTO - Muži, ktorí si chcú upraviť svoje vozidlá tak, aby boli hlučnejšie, majú častejšie temné osobnostné črty, ukázala štúdia. Je tu väčšia pravdepodobnosť k blízkosti k psychopatii. Vedci tvrdia, že takýchto ľudí pravdepodobne baví sledovať, ako sa ľudia zľaknú.

slovakia

left justify in out

"Chlapci a ich hračky" je fráza, ktorá sa často používa na vtipkovanie o mužoch, ktorí sa nadmerne venujú svojim autám. Nová štúdia však na týchto "chlapcov" vrhá zlovestnejšie svetlo.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

Výskumníci z University of Western Ontario odhalili, že muži, ktorí majú radi obzvlášť hlučné autá, majú s väčšou pravdepodobnosťou blízko k psychopatii. "Zdá sa, že je to bezohľadné ignorovanie pocitov iných ľudí a ich reakcií," povedala pre CBS hlavná autorka štúdie Julie Aitken Schermerová. "To je psychopatia, ktorá sa prejavuje, a pravdepodobne ich tiež baví sledovať, ako sa ľudia zľaknú."

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

V štúdii sa výskumníci snažili zistiť, či existuje súvislosť medzi hlasnými automobilmi a osobnostnými vlastnosťami. Ide o machiavelizmus (kontrolovaná manipulácia), narcizmus (sebaláska) a psychopatiu (impulzívna krutosť voči iným). 

Tím výskumníkov získal 529 účastníkov - 52 percent mužov a 48 percent žien - s priemerným vekom 18 rokov. Účastníkov sa pýtali na to, aký majú vzťah k svojmu autu, na ich túžbu mať hlučné auto a na ich ochotu upraviť si tlmič, aby mali ešte hlasnejšie auto. Vyplnili tiež 28-položkovú škálu, aby zistili úroveň svojich osobnostných vlastností.

Výsledky odhalili, že účastníci mužského pohlavia častejšie ako účastníčky ženského pohlavia uviedli, že túžia mať hlučné auto, a že by boli ochotní upraviť svoje auto tak, aby bolo hlasnejšie. Navyše, účastníci mužského pohlavia, ktorí uviedli, že chcú hlučné auto, dosiahli vyššie skóre z hľadiska psychopatie. 

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

"Úprava tlmiča výfuku, aby bolo auto hlasnejšie, je rušivá pre chodcov, iných vodičov a zvieratá na diaľku, čo spĺňa zložku sadizmu, a zároveň je prekvapujúca, keď je blízko na križovatkách, čo spĺňa zložku psychopatie," uviedli vedci v štúdii uverejnenej v Current Issues in Personality Psychology.

Vzhľadom na to, že úpravy áut sú v niektorých krajinách nezákonné, vedci dúfajú, že tieto zistenia by mohli byť užitočné pre orgány, ktoré sa snažia tieto aktivity zastaviť.

„Je nepravdepodobné, že by osoby s vyšším skóre psychopatie a sadizmu ovplyvnila skutočnosť, že upravené tlmiče môžu byť škodlivé pre ostatných,“ konštatuje sa na záver v štúdii.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Daily Mail / Shivali Best, Ilustračné foto: Pixabay
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies