Materská škola v Prievidzi zavádza Eľkoninovu metódu na rozvoj jazykových zručností detí +VIDEO

NETKY.SK • 7 Október 2024, 10:28 • 2 min
Materská škola v Prievidzi zavádza Eľkoninovu metódu na rozvoj jazykových zručností detí +VIDEO

PRIEVIDZA - Materská škola Mikuláša Mišíka v Prievidzi začne od októbra používať Eľkoninovu metódu, ktorá rozvíja fonematické uvedomenie a jazykový potenciál detí. V spolupráci so Súkromným centrom Logopedys budú deti so slovenským a rómskym materinským jazykom participovať na hravých aktivitách, ktoré posilnia ich jazykové schopnosti a pripravia ich na školu.

slovakia

left justify in out

Materská škola (MŠ) Mikuláša Mišíka v Prievidzi zavádza od októbra Eľkoninovu metódu do svojho vyučovacieho procesu. Táto metodika, ktorú škola overí v spolupráci so Súkromným centrom poradenstva a prevencie Logopedys v Zemianskych Kostoľanoch, je určená pre deti so slovenským a rómskym materinským jazykom.

Eľkoninova metóda sa zameriava na tréning fonematického uvedomenia, čím napomáha rozvoju osobnosti dieťaťa a jeho jazykového potenciálu. Podľa prievidzskej radnice táto metodika tiež pripravuje deti na školu, posilňuje ich pozornosť, sústredenosť, sebakontrolu, kritické myslenie, kooperatívnosť a motiváciu pre učenie.

Hry, v ktorých deti aktívne participujú, sú doplnené o rozprávkové bytosti a bábky, ktoré im pomáhajú formovať nové, abstraktné jazykové pojmy.

Garantom tohto overovania je Marína Mikulajová, vedúca Ústavu klinickej psychológie a členka Vedeckej rady Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ) v Bratislave. Mikulajová sa špecializuje na poruchy psychického vývinu, vývin gramotnosti a reči, pričom jej odborné poznatky prispievajú k efektívnosti Eľkoninovej metódy.

Program je veľmi hravý a deti pracujú v malých skupinkách, čo ich motivuje k výkonu. Vzájomne sa neporovnávajú, ale hodnotí sa pokrok každého jednotlivca. Deti sa naučia rozlišovať hlásky v slovách, deliť slová na slabiky, a spoznajú rozdiely medzi mäkkými a tvrdými spoluhláskami, ako aj medzi samohláskami a spoluhláskami.

Cieľom tohto prístupu je, aby deti nadobudli nové znalosti o jazyku a rozvinuli svoj jazykový cit. Stanú sa z nich malí školáci, ktorí sa naučia pravidlám rozhovoru a komunikácie v triede, ako aj kreatívne a samostatne myslieť. Taktiež sa naučia pracovať v dvojiciach a skupinkách, čím sa posilní ich kooperatívne myslenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Prievidza, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies