Šutaj Eštok: Podpora krajín západného Balkánu je nevyhnutná

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 11:43 • 2 min
Šutaj Eštok: Podpora krajín západného Balkánu je nevyhnutná

LAXENBURG - Témou druhého dňa ministerskej konferencie Salzburského fóra v Rakúsku bola podpora krajín západného Balkánu v boji proti prevádzačstvu Minister vnútra SR tiež apeloval na zosúladenie vízovej politiky krajín západného Balkánu s politikou EÚ.

slovakia

left justify in out

Diskusiou o posilnení prijímacích, azylových a návratových kapacít krajín západného Balkánu pokračovala v stredu dvojdňová ministerská konferencia Salzburského fóra v rakúskom Laxenburgu. Okrem zástupcov krajín fóra organizátori prizvali aj predstaviteľov krajín západného Balkánu, Moldavska a Ukrajiny.

Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka zastupujúceho Slovenskú republiku je podpora krajín západného Balkánu nevyhnutná, keďže sa stali cieľovými krajinami migrantov.  "Vieme si predstaviť aj zmenu mandátu agentúry Frontex, aby mohla realizovať aj návraty z týchto balkánskych krajín do iných tretích krajín," povedal a spresnil, že  zlepšenie v oblasti návratov by zároveň bolo prevenciou príchodu ďalších migrantov.

V časti venovanej problematike boja proti prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi bolo vzhľadom na zložitosť vyšetrovaní poukázané na potrebu väčšieho zdieľania informácií medzi štátmi, intenzívnejšej spolupráce s tretími krajinami, ako aj proaktívnych opatrení trestného súdnictva pre rýchlejšiu identifikáciu obetí.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok povedal, že pri vyšetrovaní prevádzačstva pokladá Slovensko za najužitočnejší nástroj medzinárodné vyšetrovacie tímy, vďaka ktorým úkony prebiehajú pružne a efektívne. Upozornil tiež na potrebu sprísniť, prípadne zjednotiť tresty za prevádzačstvo vo všetkých členských štátoch EÚ, ako aj začleniť nový jav digitálne prevádzačstvo do skutkových podstát trestných činov.

 

Rokovanie v Laxenburgu
Rokovanie v Laxenburgu
Zdroj: minv.sk

Apeloval tiež na zosúladenie vízovej politiky krajín západného Balkánu s politikou EÚ. "Bezvízový styk s niektorými tretími krajinami považujeme za pull faktor príchodov do balkánskych krajín, pretože ich bezvízový vzťah s Európskou úniou otvára týmto migrantom dvere do Európskej únie," povedal Matúš Šutaj Eštok.

V rámci  bilaterálneho stretnutia s ministrom vnútra Srbskej republiky Ivicom Dačićom konštatoval, že migračné toky na západobalkánskej trase smerujúce do Maďarska sa zmiernili aj vďaka úsiliu srbských autorít, za čo svojmu srbskému kolegovi oficiálne poďakoval. 

V roku 2023 touto trasou prúdil veľký počet migrantov, čo malo za následok obnovenie kontrol na hraniciach v našom regióne. Aktuálne je situácia pomerne pokojná.

Srbsko v súčasnosti dostáva z EÚ priamu finančnú podporu v oblasti migrácie a riadenia hraníc a je aj hlavným príjemcom regionálnych projektov. Pôsobí u nich 153 úradníkov agentúry Frontex, ktorí sú umiestnení na hraniciach a na letisku v Belehrade.

"Na západnom Balkáne pôsobí aj väčšina zo 41 slovenských policajtov vyslaných do operačných aktivít Frontexu," spresnil Matúš Šutaj Eštok.  Počas stretnutia ponúkol ministrovi Ivicovi Dačićovi vyslanie ďalších 10 príslušníkov PZ na pomoc pri ochrane srbských  hraníc a zároveň ho pozval na návštevu Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: minv.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies