Medvedev po ukrajinskom ťažení v Kurskej oblasti žiada okamžitú ofenzívu na Kyjev + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 8 August 2024, 14:51 • 3 min
Medvedev po ukrajinskom ťažení v Kurskej oblasti žiada okamžitú ofenzívu na Kyjev + VIDEO + FOTO

Prekvapivý postup ukrajinskej armády v Kurskej oblasti v Rusku sa podľa tvrdení Moskvy podarilo zastaviť. Ide zrejme o najväčšiu útočnú akciu Ukrajincov na ruskom území od začiatku vojny.

slovakia

left justify in out

V Kurskej oblasti v Rusku sa už tretí deň odohráva relatívne úspešná ofenzíva ukrajinských jednotiek. Tá sa začala v utorok po tom, ako na územie prenikli stovky vojakov a viac ako dve desiatky obrnených vozidiel vrátane tankov, uviedla ruská armáda.

Ukrajincom sa podľa niektorých ruských zdrojov odvtedy podarilo preniknúť do vzdialenosti desať až pätnásť kilometrov za hranice a zmocniť sa niekoľkých dedín.

Vojenský reportér nemeckého denníka Bild Julian Röpcke v stredu na sociálnej sieti X uviedol, že Ukrajincom sa podarilo v lokalite zajať viac ako 40 ruských vojakov, pričom zdieľal súvisiace zábery.

V zmysle tvrdení amerického denníka New York Times ide o najväčšiu operáciu na území útočníka od začiatku vojny a zároveň je to vôbec prvýkrát, čo Kyjev zapojil do útočných aktivít v Rusku svoju regulárnu armádu.

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a niekdajší prezident Dmitrij Medvedev v reakcii na situáciu vyzval na okamžitý začiatok ofenzívy na najväčšie ukrajinské mestá.

"Od tohto momentu by mala SVO nadobudnúť otvorene extrateritoriálny charakter. Je možné a potrebné ísť na územie ešte existujúcej Ukrajiny. Do Odesy, do Charkova, do Dnepropetrovska, do Mykolajiva. Do Kyjeva a ďalej," napísal na Telegrame.

"Teroristická operácia banderovcov by mala z tejto témy odstrániť akékoľvek tabu. Nech si to uvedomia všetci vrátane britských bastardov: zastavíme sa až vtedy, keď to budeme považovať za prijateľné a pre nás výhodné," povedal Medvedev.

V dôsledku ukrajinských aktivít vyhlásili v stredu v Kurskej oblasti výnimočný stav. Oznámil to Alexej Smirnov, ktorý je poverený funkciou gubernátora tohto regiónu.

"V Kurskej oblasti pretrváva zložitá operačná situácia v pohraničných oblastiach. Aby som eliminoval následky prieniku nepriateľských síl do regiónu, rozhodol som sa od 7. augusta zaviesť v Kurskej oblasti výnimočný stav," uviedol Smirnov v príspevku na platforme Telegram.

Vo štvrtok v ranných a doobedných hodinách podľa ruskej tlačovej agentúry TASS vyhlásili v oblasti viackrát raketovú hrozbu. "Ak ste doma, musíte sa ukryť v miestnostiach bez okien s pevnými stenami: na chodbe, v kúpeľni, v sklade, ak ste na ulici, choďte do najbližšej budovy alebo vhodného úkrytu," napísal Smirnov.

 

 

Do oblasti vraj mieria vagnerovci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: New York Times, Foto: nacional.hr
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies