Medzinárodná operácia proti drogovým kartelom: Zatknutých 47 obchodníkov a zabavené sedatíva za 12,5 milióna eur + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 18:25 • 3 min
Medzinárodná operácia proti drogovým kartelom: Zatknutých 47 obchodníkov a zabavené sedatíva za 12,5 milióna eur + VIDEO

V rámci akčného dňa, ktorý zorganizovali estónske, fínske, rumunské a srbské orgány činné v trestnom konaní s podporou Europolu a Eurojustu, bolo zatknutých 47 obchodníkov s drogami. Tieto zločinecké siete pašovali psychotropné lieky zo Srbska do Rumunska a následne ich distribuovali do Estónska, Fínska a Nórska, pričom hodnotu zaistených tabliet odhadli na približne 12,5 milióna eur. Akcia podčiarkuje rastúci problém zneužívania liekov na predpis, ktoré môžu mať vážny dopad na verejné zdravie.

slovakia

left justify in out

V rámci akčného dňa, ktorý spoločne uskutočnili estónske, fínske, rumunské a srbské orgány činné v trestnom konaní s podporou Europolu a Eurojustu, bolo zatknutých 47 obchodníkov s drogami. Zločinecká sieť získavala veľké množstvá psychotropných liečivých tabliet v Srbsku, pašovala ich do Rumunska a distribuovala do Estónska, Fínska a Nórska, kde sa predávali na ulici. Tabletky zaistené počas operácií, ktoré uskutočnili vnútroštátne orgány, majú trhovú hodnotu približne 12,5 milióna EUR.

Dva hlavné lieky, s ktorými sa obchodovalo, musia predpisovať lekári a sú určené na liečbu panických a úzkostných porúch. Keďže tieto typy liekov na predpis môžu spôsobiť disinhibíciu, eufóriu a zmierniť úzkosť, často sa zneužívajú na rekreačné účely.

Pred dňom akcie už zainteresované orgány zatkli niekoľko podozrivých a zhabali viac ako dva milióny pašovaných tabletiek pozostávajúcich z dvoch rôznych liekov na predpis. Veľké množstvo pašovaných liekov, ktoré sa konzumujú bez lekárskeho dohľadu, by mohlo mať významný vplyv na verejné zdravie.

obrazok
V rámci akčného dňa, ktorý zorganizovali estónske, fínske, rumunské a srbské orgány činné v trestnom konaní s podporou Europolu a Eurojustu, bolo zatknutých 47 obchodníkov s drogami.
Zdroj: Europol
obrazok
Tieto zločinecké siete pašovali psychotropné lieky zo Srbska do Rumunska a následne ich distribuovali do Estónska, Fínska a Nórska, pričom hodnotu zaistených tabliet odhadli na približne 12,5 milióna eur.
Zdroj: Europol

Vyšetrovatelia zo zúčastnených krajín v koordinácii s Europolom analyzovali získané spravodajské informácie a identifikovali členov zločineckej siete zapojenej do tohto prípadu. Niekoľko komplicov sa špecializovalo na financovanie, organizovanie a osobnú manipuláciu so zásielkami.

Medzi predmety zhabané počas operácie patria: veľké množstvo tabletiek, hotovosť, mobilné telefóny, strelné zbrane a luxusné autá. V Rumunsku boli zaistené dva domy. Eurojust, Europol a zúčastnené krajiny spojili svoje sily do spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT) s cieľom rozbiť zločineckú sieť. Europol uľahčil celú operáciu tým, že nadviazal kontakt s operačnými orgánmi, spracoval dostupné údaje a vyslal dvoch špecialistov s mobilnými kanceláriami na podporu akčného dňa. Eurojust zriadil JIT a podporil vyšetrovanie tým, že zabezpečil vykonanie európskych vyšetrovacích príkazov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies